Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Rada prijala závery o boji proti beztrestnosti v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine

Rada Európskej únie prijala závery o boji proti beztrestnosti, čo sa týka zločinov spáchaných v súvislosti s útočnou vojnou Ruska proti Ukrajine. Vo svojich záveroch vyzýva členské štáty, aby prijali opatrenia na úplnú implementáciu vymedzenia najzávažnejších medzinárodných trestných činov a spôsobov zodpovednosti zakotvených v Rímskom štatúte. Žiada tiež členské štáty, aby umožnili výkon univerzálnej právomoci alebo iných foriem právomoci štátov nad najzávažnejšími medzinárodnými trestnými činmi a úzku justičnú spoluprácu s Medzinárodným trestným súdom. Referuje o tom web Rady.

„Členské štáty by tiež mali zvýšiť informovanosť ukrajinskej komunity utečencov o možnosti vypovedať v členských štátoch a mali by posilniť podporu a ochranu obetí najzávažnejších medzinárodných trestných činov v trestnom konaní,“ uvádza Rada. Tá ďalej vyzýva členské štáty únie, aby podporovali ukrajinskú generálnu prokuratúru a zvážili účasť na modeli rotácie koordinovanom Medzinárodným trestným súdom. Takisto ich žiada, aby posilnili spoluprácu so zainteresovanými stranami EÚ, ako sú Eurojust, Europol alebo misia EUAM Ukraine, s cieľom posilniť úspešné vyšetrovanie a trestné stíhanie. Rada taktiež vyzvala Ukrajinu, aby pristúpila k Rímskemu štatútu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices