vyrobne ceny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ceny priemyselných výrobcov v Únii v novembri medzimesačne klesli o 0,9 %

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v novembri medzimesačne klesli zhodne o 0,9 percenta. Medziročne však boli novembrové výrobné ceny v eurozóne vyššie o 27,1 percenta a v rámci celej EÚ o 27,4 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval vo štvrtok.

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v novembri medzimesačne znížili o 11,6 percenta, čo bol v rámci členov EÚ druhý najvýraznejší pokles. Viac sa znížili len v Bulharsku, a to o 12,6 percenta. Za Slovenskom nasledovalo Grécko s medzimesačným poklesom výrobných cien o šesť percent. Najvýraznejšie výrobné ceny v novembri medzimesačne stúpli v Taliansku (3,3 %), Švédsku (2,7 %) a v Írsku (2,4 %).

Medziročne slovenské výrobné ceny v novembri stúpli viac, ako bol priemer za eurozónu aj celú EÚ, a to o 38,8 percenta. Najviac sa medziročne zvýšili v Maďarsku (63,5 %), Lotyšsku (51,2 %) a v Rumunsku (44,8 %). Medziročný pokles výrobných cien nastal len v Írsku, a to o 13 percent.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ceny obuvi a oblečenia sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a …

Consent choices