Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Extrémny rast cien potravín je už dnes pre mnohých ľudí neúnosný

Rusko a Ukrajina boli pred vojnou hlavnými vývozcami obilia, pšenice, kukurice, slnečnicového oleja či hnojív. Ruská agresia v minulom roku výrazne narušila svetové potravinové trhy. Plénum Európskeho parlamentu sa preto bude dnes zaoberať infláciou cien potravín v Európe a opatreniami, ktoré môžu prispieť minimálne k jej čiastočnému spomaleniu.

Ceny potravín rastú nepretržite už niekoľko mesiacov. Slovensko je, žiaľ, vďaka nečinnosti vládnych predstaviteľov na prvých priečkach v tomto obrovskom zdražovaní,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. Ceny potravín vzrástli na Slovensku medziročne v priemere takmer o 30 percent.

Boli tak jednou z hlavných položiek, ktoré prispievali k celkovému zvyšovaniu miery inflácie v krajine. „Situácia je už dnes pre mnohých ľudí neúnosná, inflačný tlak však zatiaľ vôbec nepoľavuje,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Európska komisia má pripraviť strednodobú revíziu viacročného finančného rámca, ktorá musí zahŕňať aj fondy financujúce spoločnú poľnohospodársku politiku. „Jej prostredníctvom by malo byť vyčlenené väčšie množstvo finančných prostriedkov práve na pomoc členským štátom s extrémnym zdražovaním potravín,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

supermarket, potraviny

Inflácia, ktorá zaťažuje strednú Európu, núti ľudí obracať každý cent

Masívna vlna zdražovania zasiahla celú Európu vrátane Slovenska. Niektoré krajiny hlásia najvyššiu mieru inflácie za …

Consent choices