Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: EÚ musí byť schopná spoliehať sa v oblasti bezpečnosti sama na seba

Ruská vojna na Ukrajine ukázala, že ak chceme byť v rámci Európskej únie schopní pružne reagovať na nové bezpečnostné hrozby, musíme byť efektívni pri prijímaní rozhodnutí.

Táto agresia nám zároveň pripomenula, že mnohé riziká, ktoré sme možno považovali za prekonané, sú, žiaľ, ešte stále veľmi reálne,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Preto je do budúcnosti nevyhnutné hľadať cesty ako spoločne investovať do vlastnej obrany a bezpečnosti.

Znamená to aj prehĺbenie spolupráce a koordinácie spôsobom, aby sa Únia mohla v oblasti zaistenia bezpečnosti vo väčšej miere spoľahnúť sama na seba,“ priblížila europoslankyňa. To by malo zahŕňať aj celý rad nástrojov zameraných na zvýšenie odolnosti voči hybridným hrozbám, zabezpečenie kybernetického odstrašovania, či podporu rozvoja spoločného výskumu a vývoja v bezpečnostnej oblasti.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Súčasťou sú aj aktuálne snahy o urýchlené a zároveň dlhodobé znižovanie energetickej závislosti jednotlivých členských štátov,“ uzavrela Monika Beňová. Plénum Európskeho parlamentu sa bude otázkami posilňovania bezpečnostnej a obrannej politiky Európskej únie zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O mam

Odporúčame pozrieť

PESCO, vlajky

Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Európska komisia a vysoký predstaviteľ predstavili vôbec prvú stratégiu európskeho obranného priemyslu na úrovni EÚ a …

Consent choices