Stavebníctvo. PHOTO: © European Union 2020

Stavebná výroba Únie v novembri medzimesačne klesla o 0,4 %, no medziročne stúpla

Produkcia stavebného sektora eurozóny v novembri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne klesla o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zmenšila o 0,4 percenta. Medziročne však stavebníctvo eurozóny v novembri posilnilo 1,3 percenta a v celej EÚ o 1,8 percenta. Vyplýva to z prvého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu.

Na Slovensku stavebníctvo v novembri medzimesačne kleslo o dve percentá. V rámci krajín Únie, z ktorých boli údaje k dispozícii, to bol tretí najvýraznejší pokles po Slovinsku (-3,4 %) a Nemecku (-2,2 %). Najviac stavebná výroba medzimesačne stúpla v Maďarsku (6,8 %), Poľsku (2,5 %) a Belgicku (1,6 %).

Medziročný novembrový pokles stavebnej produkcie Slovenska bol v rámci krajín EÚ druhý najhorší (-5,8 %). Viac stavebníctvo medziročne oslabilo len v Španielsku (-6,9 %). Na tretej najhoršej priečke bolo Nemecko (-1,2 %). Najviac sa stavebná výroba medziročne zväčšila v Slovinsku (44 %), Rumunsku (20,4 %) a Belgicku (12,9 %).

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Produkcia stavebníctva eurozóny aj celej EÚ v marci klesla

Stavebná produkcia v eurozóne sa v marci 2023 prvýkrát za tri mesiace znížila. Prispel k …

Consent choices