jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Pomoc Ukrajine je aj investíciou do ochrany demokracie

Poslanci: Poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc budeme tak dlho, ako bude potrebné

• Členské štáty EÚ musia zvážiť poskytnutie západných stíhačiek Ukrajine
• Ruské aktíva zmrazené EÚ by mali byť použité na obnovu Ukrajiny
• Je potrebné podstatne rozšíriť sankcie EÚ voči Moskve a jej spojencom
• krajina, Komisia a Rada by sa mali usilovať o začatie prístupových rokovaní tento rok

Poslanci vyzvali, aby sa seriózne zvážilo dodávanie stíhačiek, vrtuľníkov, vhodných raketových systémov a výrazne vyššieho objemu munície na Ukrajinu. V uznesení pri príležitosti prvého výročia ruskej vojny proti Ukrajine, poslanci dôrazne odsúdili agresiu Moskvy a opätovne potvrdili svoju neochvejnú solidaritu s ľudom a vedením Ukrajiny.

Potvrdili svoju podporu poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné, a vyzvali, aby sa seriózne zvážili dodávky západných bojových lietadiel a vrtuľníkov, vhodných raketových systémov a podstatné zvýšenie dodávok munície Kyjevu. Ukrajina musí byť nielen schopná brániť sa, ale aj získať plnú kontrolu nad celým svojím medzinárodne uznaným územím.

Ďalšie sankcie a konfiškácia ruského majetku na obnovu Ukrajiny

Uznesenie vyzýva členské štáty EÚ, aby do konca februára prijali desiaty sankčný balík proti Rusku a jeho spojencom a podstatne rozšírili jeho rozsah. Vyzýva tiež EÚ, členské štáty a ich spojencov, aby zefektívnili už zavedené sankcie a podnikli naliehavé kroky s cieľom zabrániť akýmkoľvek pokusom o obchádzanie týchto reštriktívnych opatrení.

Viac..  Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

Pokiaľ ide o ďalšie kroky, poslanci požadujú, aby bol sfinalizovaný právny režim, ktorý by umožnil skonfiškovať ruský majetok zmrazený Európskou úniou. Tieto aktíva by sa potom mali použiť na rekonštrukciu krajiny a na odškodnenie obetí vojny. Zdôraznili tiež, že po skončení vojny by mali byť na Rusko uvalené prísne reparácie, aby podstatne prispelo k rekonštrukcii Ukrajiny.

Vyvinúť úsilie na začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou

Parlament ďalej zdôrazňuje, že ruská agresia zásadne zmenila geopolitickú situáciu v Európe, „ktorá si vyžaduje odvážne a komplexné politické, bezpečnostné a finančné rozhodnutia EÚ“. V tejto súvislosti poslanci opätovne zdôraznili, že podporujú rozhodnutie Európskej rady z leta minulého roka udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Vyzývajú tiež Ukrajinu, Komisiu a Radu, aby sa usilovali o začatie prístupových rokovaní v tomto roku, pričom zdôrazňujú, že pristúpenie k EÚ zostáva aj naďalej procesom založeným na zásluhách, pokiaľ ide o príslušné postupy a závislým na plnení kritérií.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices