wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Dosiahli sme významný míľnik, na rade je prekalibrovanie energetického systému v EÚ

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Priemyselná stratégia: zaistenie vedúceho postavenia EÚ v čistých technológiách

• Potreba Európskeho fondu suverenity, aby sa predišlo roztriešteným vnútroštátnym systémom podpory
• Poslanci žiadajú jednoduchší prístup k financovaniu, jednoduchšie povoľovacie postupy
• Komisia by mala spolupracovať s orgánmi USA, aby zabránila diskriminácii spoločností z EÚ

EÚ musí viesť v oblasti technológií čistej energie, zlepšovať svoju priemyselnú základňu a vytvárať vysokokvalitné pracovné miesta a hospodársky rast, aby dosiahla ciele Zelenej dohody.

V prijatej rezolúcii – v reakcii na Priemyselný plán Zelenej dohody pre nulové emisie – poslanci vyzývajú Komisiu, aby pracovala na plánoch na prerozdelenie, premiestnenie a návrat priemyselných odvetví do Európy. Zdôrazňujú význam posilnenia výrobnej sily EÚ v oblasti strategických technológií, ako je solárna a veterná energia, tepelné čerpadlá a batérie.

Požadujú rozšírenie a zlepšenie komercializácie strategických technológií na preklenutie priepasti medzi inováciami a trhovým nasadením. Podľa poslancov sú tiež potrebné rýchle a predvídateľné povoľovacie postupy na spustenie nových projektov na čo najrýchlejšie nasadenie obnoviteľných zdrojov energie.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Celkovým cieľom politiky EÚ musí byť zabezpečenie vedúceho postavenia Európy v technológiách čistej energie a zlepšenie existujúcej priemyselnej základne Európy a zároveň pomoc pri jej transformácii s cieľom vytvárať vysokokvalitné pracovné miesta a hospodársky rast, aby sa dosiahli ciele Zelenej dohody. Na dosiahnutie tohto cieľa musí EÚ podľa poslancov prijať opatrenia na urýchlenie výrobných kapacít pre cenovo dostupnú, bezpečnú a čistú energiu určenú na využitie v priemysle a na zvýšenie úspor energie a energetickej účinnosti.

Poslanci tiež zdôrazňujú význam bezpečného prístupu ku kritickým surovinám pre dosiahnutie ekologickej a digitálnej transformácie EÚ. Podľa poslancov si strategické európske projekty vyžadujú rýchlejšie a transparentnejšie povolenia.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices