nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

Lucia Ďuriš Nicholsonová. Prepustenie Juraja Hossu je nespravodlivosť a nikdy sa s tým nezmierim

Nespravodlivosť. To je jedna z vecí, ktorá prekáža ľuďom na Slovensku. Pre mocných je tu 363, podmienka, namiesto väzenia za zabitie človeka na priechode pre chodcov pri prekročenej rýchlosti, nulová zodpovednosť politikov za poškodenie krajiny.

Nespravodlivosť je aj to, že mladý človek dostane za dve cigarety jointa 10 rokov basy a ten, kto rozkopal hlavu nevinného človeka a ešte si urobil selfie s jeho polomŕtvym telom, dostane 9 rokov. Stretla som sa s mladými ľuďmi, ktorí si za marihuanu odsedeli 7-9 rokov vo väzení, zobralo im to tie najlepšie roky života a zničilo budúcnosť. A strašne ma štve, že naša legislatíva trestá menej násilníkov a vrahov ako tých, ktorí namiesto alkoholu majú pri sebe marihuanovú cigaretu. Neviem sa zmieriť s tým, že naše zákony umožňujú, aby sa vrah Henryho Acordu, ktorý sa len zastal žien pred hrubosťou, dostal za zákerné zabitie človeka na slobodu.

Dokedy bude na Slovensku takáto nespravodlivosť? Dokedy budeme len rozprávať o úprave trestných sadzieb? Minister spravodlivosti v demisii, aj tí 150 poslanci, by sa mali zobudiť a namiesto hlúpej predvolebnej korupcie by mali začať riešiť úpravu trestného zákona, ktorý je hanbou.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /Jablko, RE/.

Juraj Hossu, odsúdený za zabitie Filipínca Henryho Acordu, ide na slobodu

Odsúdený Juraj Hossu, ktorý si odpykáva deväťročný trest odňatia slobody za zabitie filipínskeho občana Henryho Acordu z roku 2018, ide na slobodu. O jeho podmienečnom prepustení rozhodol Okresný súd v Trnave. Zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní sedem rokov, kontrolu technickými prostriedkami na monitorovanie polohy a dohľad probačného úradníka na tri roky, zákaz vychádzania od 21:00 do 5:00 a zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok. Hossu opustí Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou ešte dnes.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Sudca odsúdenému pripomenul, že akékoľvek porušenie určených povinností by znamenalo návrat do výkonu trestu odňatia slobody. Hossu deklaroval, že po prepustení na slobodu sa zamestná a bude sa venovať svojmu synovi. Skutok, za ktorý bol v roku 2018 odsúdený, opäť oľutoval.

Krajský súd v Bratislave v kauze smrti filipínskeho občana v septembri 2019 vyhovel návrhu prokuratúry a zrušil pôvodné rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I z mája toho roku, ktorý obžalovanému vymeral šesťročný trest a sám uložil Hossuovi trest deväť rokov väzenia. Ten si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Incident sa odohral v sobotu 26. mája 2018 v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré obťažoval práve odsúdený Hossu. Ten Acordu napadol, pričom ho kopol do hlavy. Filipínec následne 31. mája 2018 zomrel v nemocnici. Podľa obžaloby kopnutie na zemi ležiaceho Henryho spôsobilo krvácanie do mozgu, ťažký opuch a následnú mozgovú smrť. Hossu v tejto súvislosti vyjadril ľútosť nad tým, že v inkriminovanom čase bol pod vplyvom alkoholu a liekov na liečenie úzkostnej poruchy.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices