Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Správa IPCC varuje pred klimatickou nečinnosťou. Aj Slovensko potrebuje namiesto hádok činy

Klimatická kríza už dnes ohrozuje životy, ničí prírodu a robí nás chudobnejšími. Urýchlené znižovanie emisií a rozvoj zelenej energie sú hlavnými riešeniami na ochranu planéty, krajiny, aj našej prosperity. Aj toto sú závery poslednej správy vedcov z IPCC, ktorú dnes zverejnili v Ženeve. Pre Slovensko sú pripomienkou, že je načase prestať s hádkami o klíme medzi politikmi, odstrániť bariéry rozvoju zelenej ekonomiky a zohľadniť potrebu adaptácie pri rozvoji regiónov.

Správa Medzivládneho panelu pre zmenu klímy (IPCC) je poslednou zo 6. série hodnotenia zmeny klímy a ďalšia príde až o niekoľko rokov. Preto je mimoriadne dôležitým posolstvom vedcov na najbližšie roky. Podčiarkuje nevyhnutnosť rozvoja zelenej energie a urýchleného znižovania spotreby fosílnych palív. Vedci zároveň podotkli, že súčasné vládne politiky nie sú dostatočné. Pri aktuálnom tempe boja proti zmene klímy hrozia obrovské škody na ľudských životoch, ekonomike, poľnohospodárstve aj prírode.

Podľa europoslanca Martina Hojsíka musí byť aktuálna hodnotiaca správa IPCC vážnym impulzom pre urýchlené zmeny aj na Slovensku. Hojsík pritom odmieta delenie krajín na malé a veľké. Podľa jeho slov každý štát, vrátane Slovenska, nesie zodpovednosť za osud planéty.

„Som veľmi smutný z toho, že ani vláda Eduarda Hegera, ani parlamentná opozícia neberú tento problém dostatočne vážne a viac sa venujú vzájomným sporom. Ilustruje to vývoj Plánu obnovy, ktorý mal byť jedným z pilierov zelenej transformácie Slovenska. Rovnako to platí aj o riešení energetickej krízy,“ podotkol Martin Hojsík, podpredseda Progresívneho Slovenska. ”Naša budúcnosť, sloboda a prosperita závisia od toho, či sa dokážeme zbaviť závislosti od fosílnych palív.”

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Slovensko má k dispozícii miliardy z európskych zdrojov na znižovanie emisií a na účtoch Environmentálneho fondu leží vyše miliardy eur za emisné povolenky. Tieto peniaze majú pomáhať ľuďom so zateplením a využitím zelenej energie v ich domovoch. Vláda žiaľ v tomto zlyháva.

“Riešenie klimatickej krízy je príležitosťou pre našu budúcnosť. Prostriedky sú k dispozícii, žiaľ ich doterajšie slovenské vlády nevedeli, alebo nechceli plne využiť. Investície napríklad do zelených verejných budov sa nám vrátia nielen v úsporách za energie, ale aj kvalitnejšom prostredí pre vzdelávanie mladých ľudí. Mestá adaptované na zmenu klímy zase budú chrániť životy starších pri letných horúčavách, aj majetky pri extrémoch počasia akými sú záplavy či historické suchá, ako to minuloročné,” doplnil člen predsedníctva Progresívneho Slovenska, Michal Sabo.

Podľa jeho slov ambície poverenej vlády v boji proti klimatickej zmene najlepšie odrážajú oficiálne semafory plánu obnovy, ktoré zverejnil Úrad vlády Slovenskej republiky. Medzi ohrozenými míľnikmi je napríklad zosúladenie podporných mechanizmov na obnovu rodinných domov. Plán mal byť hotový pred takmer pol rokom, no dodnes ho úrad vlády vníma ako nesplnený.

O mam

Odporúčame pozrieť

komisia

EK: kľúčové kroky na riadenie klimatických rizík, aby chránila ľudí a prosperitu

Európska komisia uverejnila oznámenie o riadení klimatických rizík v Európe. Stanovuje sa v ňom, ako môžu …

Consent choices