pollak vyrocie
Slávnostné pripomenutie 70. výročia založenia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Reprofoto: FB PP.

Týždeň v EP: Inflácia, stabilita bánk, ochrana životného prostredia a vypočutie Martina Klusa

Europoslanci tento týždeň vypočujú slovenského kandidáta na post člena Dvora audítorov. Zaoberať sa budú aj environmentálnymi zločinmi a petíciou za ochranu zdrojov podzemnej vody vo Vrakuni.

Zákonodarcovia budú na pôde výborov Európskeho parlamentu diskutovať aj o opatreniach na stabilizáciu hospodárskej situácie a ochranu bankového sektora v EÚ, zamerajú sa tiež na vývoj právneho štátu v Poľsku a údajné využívanie špionážneho softvéru v Španielsku.

Kontrola rozpočtu: Dvor audítorov, absolutórium a hlavná európska prokurátorka

Výbor EP pre kontrolu rozpočtu (CONT) sa bude v stredu venovať slovenskému kandidátovi  na posť člena Dvora audítorov EÚ. Verejné vypočutie Martina Klusa by malo odštartovať o 16.00 hod., hlasovanie na pôde výboru je naplánované na 17.00 hod. Program zasadnutia výboru je k dispozícii tu (na str. 12), vypočutie bude možné sledovať naživo tu.

Výbor CONT sa bude v stredu zaoberať aj nakladaním s prostriedkami Európskej únie. Poslanci budú hlasovať o tom, či plénu EP odporučia udeliť jednotlivým inštitúciám, orgánom a agentúram EÚ absolutórium alebo schválenie ich účtovnej závierky nateraz odmietnuť.

Vo štvrtok budú poslanci výborov EP pre kontrolu rozpočtu (CONT) a pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) diskutovať s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Kövesi o činnosti Európskej prokuratúry za uplynulý rok.

Environmentálne trestné činy a petícia za ochranu podzemnej vody vo Vrakuni

Výbor EP pre právne veci (JURI) bude v utorok hlasovať o legislatívnom návrhu na ochranu životného prostredia prostredníctvom trestného práva. Návrh smernice by mal okrem iného priniesť harmonizáciu definícií trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií pre jednotlivcov a podniky v EÚ. Ešte pred hlasovaním – o 9.30 hod. – sa uskutoční online brífing pre novinárov so spravodajcom smernice, poslancom Antoniusom Mandersom (EPP, NL). Podrobnejšie informácie o online brífingu a o tom, ako sa na ňom zúčastniť, nájdete tu.

V stredu popoludní po 15.30 hod. sa budú poslanci z Výboru EP pre petície (PETI) zaoberať petíciou zameranou na ochranu kvality zdrojov podzemnej vody v bratislavskej Vrakuni pred chemickým znečistením životného prostredia a o zabezpečení zdravia dotknutého obyvateľstva.

Fit for 55: Čistejšie lodné palivá

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

V stredu sa stretnú vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ, aby pokračovali v rokovaniach o konečnom znení novej právnej úpravy zameranej na nasmerovanie námorného sektora EÚ k dekarbonizácii. Cieľom rozhovorov je dohodnúť sa na spôsobe, ako znížiť mieru emisií skleníkových plynov produkovaných námornými plavidlami, zvýšiť využívanie palív z obnoviteľných zdrojov v lodnej doprave a pomôcť námornému sektoru prispieť k cieľu Európskej únie dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

Hospodárska situácia a stabilita bánk v EÚ

Poslanci z Výboru EP pre hospodárske a menové veci (ECON) budú v pondelok diskutovať s prezidentkou Európskej centrálnej banky Christinou Lagarde o doterajších opatreniach, ktoré ECB prijala v snahe stabilizovať hospodárske prostredie poznamenané vysokou mierou neistoty a silnými inflačnými tlakmi.

Výbor ECON sa následne na svojom utorňajšom zasadnutí bude zaoberať krachom Silicon Valley Bank a jeho dôsledkami pre finančnú stabilitu v Európe. Na diskusii poslancov sa zúčastní aj predseda Európskeho orgánu pre bankovníctvo José Manuel Campa a predseda Rady pre dohľad Európskej centrálnej banky Andrea Enria.

Právny štát v Poľsku a špionážny softvér v Španielsku

Poslanci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) na svojom štvrtkovom zasadnutí spolu s komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a expertmi zhodnotia najnovší vývoj v Poľsku v oblasti súdnictva po rozhodnutí Európskej komisie postúpiť prípad Poľska Súdnemu dvoru Európskej únie.

Delegácia Vyšetrovacieho výboru EP na prešetrenie používania softvéru Pegasus a rovnocenného špionážneho softvéru (PEGA) sa v pondelok a v utorok stretne v Madride so zástupcami španielskej vlády a parlamentu, občianskej spoločnosti a novinárskej obce, ako aj s obeťami špionáže, na ktorú bol využitý Pegasus. Cieľom pracovnej cesty je preskúmať obvinenia z využitia špionážneho softvéru na sledovanie politikov, novinárov a aktérov občianskej spoločnosti v Španielsku.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Zahraničné zasahovanie, imunita poslancov, ceny potravín aj Eurobarometer

Europoslanci sa budú venovať opatreniam proti zahraničnému zasahovaniu do diania v EÚ, poslaneckej imunite a …

Consent choices