Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

M. Hojsík: Slovensko nedokáže riešiť environmentálne záťaže napriek zdrojom z EÚ 

Slovensko nedokáže riešiť environmentálne záťaže napriek zdrojom z EÚ určeným na ich likvidáciu, upozornilo hnutie Progresívne Slovensko. Správa NKÚ potvrdzuje, že prostriedky nevieme čerpať a ak by toto tempo pokračovalo, podľa IEP by sanácia všetkých záťaží trvala vyše 100 rokov, vyhlásila členka predsedníctva PS Tamara Stohlová.

Hnutie nedávno poukázalo na stroskotanie projektu sanácie Vrakunskej skládky. „Jednoznačne tu pochybil rezort životného prostredia, ktorý nebol schopný dokončiť vyvlastňovanie pozemkov, aby práce mohli prebehnúť. Znečistenie sa tak naďalej šíri smerom na Žitný ostrov a ohrozuje obyvateľov. V prípadoch environmentálnych záťaží, ktorých máme na Slovensku viac ako 1800, orgány verejnej správy nespolupracujú, obyvatelia nemajú informácie, ich zdravie nie je chránené,” poukázala Stohlová.

Podpredseda PS a europoslanec Martin Hojsík tiež zdôraznil, že podľa NKÚ budeme na odstránenie environmentálnych záťaží potrebovať jednu miliardu eur. MŽP pritom neodstránilo ani jednu prioritnú záťaž z 24, ktoré mali byť riešené medzi rokmi 2016 – 2021.  “Súčasné vedenie zastavilo aj projekty predchádzajúceho ministra, ktoré sa pomaly rozbiehali. Navyše ani nedokázalo rozbehnúť nové verejné obstarávania. Envirozáťaže sú pritom ilustračný príklad toho, ako je ochrana životného prostredia prepojená s ochranou zdravia ľudí. Takto to ďalej nejde. Je nevyhnutné, aby v budúcej vláde mali zelené témy silné zastúpenie. Pretože zdravie krajiny máme len jedno,” uzavrel Hojsík.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

 

O mam

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices