nakupovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maloobchod Únie vo februári medzimesačne klesol

Maloobchodné tržby v eurozóne podľa sezónne upravených údajov vo februári medzimesačne klesli o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zmenšili o 0,9 percenta. Medziročne maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov vo februári oslabil o tri percentá a v celej EÚ o 3,1 percenta. V utorok o tom informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku sa maloobchodné tržby tiež znížili, ale medzimesačný aj medziročný pokles bol miernejší v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu. Oproti januáru slovenský maloobchod klesol o 0,5 percenta a v porovnaní s februárom minulého roka oslabil o 2,5 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, maloobchodné tržby vo februári medzimesačne najviac klesli v Slovinsku (-10,5 %), Maďarsku a Poľsku (zhodne -2 %) a vo Švédsku (-1,6 %). Najvýraznejší medzimesačný rast maloobchodu bol na Cypre (1,6 %), v Luxembursku (0,8 %) a v Belgicku (0,7 %).

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Medziročne maloobchod vo februári najviac oslabil v Maďarsku (-10,1 %), Švédsku (-8,5 %) a Nemecku (-7 %). Najvýraznejšie maloobchodné tržby oproti februáru 2022 stúpli na Cypre (8,3 %), v Luxembursku (6,8 %) a v Španielsku (4,7 %).

(SITA)

O mam

Consent choices