putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Ak Putin príde do Rakúska, zatknú ho a vydajú Medzinárodnému trestnému súdu

Rakúsko zatkne ruského vodcu Vladimira Putina, ak sa rozhodne navštíviť túto krajinu. V rozhovore pre web tagesspiegel.de to povedala rakúska ministerka pre EÚ a ústavné záležitosti Karoline Edtstadlerová. Oznámenie a vydanie medzinárodného zatykača Medzinárodným trestným súdom (ICC) podľa nej znamená, že ak Putin „vkročí na rakúsku pôdu, musí byť zatknutý“. „Rakúsko bude plniť svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného a trestného práva,“ dodala.

Tento tribunál vydal 17. marca zatykač na Putina za jeho rolu pri únosoch detí do Ruska počas vojny na Ukrajine. Súd vtedy vo vyhlásení uviedol, že Putin „je údajne zodpovedný za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a nezákonného presunu obyvateľstva (detí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruskej federácie“.

Rakúske ministerstvo zahraničia už skôr uviedlo, že splní svoje záväzky ako zmluvná strana Rímskeho štatútu a zatkne Putina, ak sa rozhodne prísť do krajiny, a následne bude vydaný ICC. Naopak, v susednom Maďarsku tamojší premiér Viktor Orbán vyhlásil, že ak by Putin prišiel na návštevu, nič sa mu nestane, aj keď Maďarsko patrí k signatárom Rímskeho štatútu. Napriek tomu Kremeľ nedávno zaradil Maďarsko na zoznam takzvaných nepriateľských krajín.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Putin demaskoval Fica, Slovensko zažíva hanbu

Vladimir Putin počas svojej každoročnej veľkej tlačovej konferencie pochválil Fica s Orbánom. Podľa ruského prezidenta …

Consent choices