seniorka, cvicenie

EÚ: Starší ľudia v mestách hlásia lepší zdravotný stav

Sociálne a environmentálne charakteristiky mestských oblastí pravdepodobne zohrávajú dôležitú úlohu pri určovaní zdravotného stavu obyvateľstva. Nasvedčujú tomu údaje štatistického úradu Európskej únie (EÚ) Eurostat, podľa ktorého u starších ľudí v mestách evidujú lepší zdravotný stav.

V roku 2021 na úrovni EÚ až 43 % ľudí vo veku 65 a viac rokov žijúcich v mestách uviedlo, že majú dobrý alebo veľmi dobrý zdravotný stav. To predstavovalo o dva percentuálne body lepšie číslo ako národný priemer pre všetkých ľudí tejto vekovej skupiny (41 %).

Osem členských krajín EÚ uviedlo, že viac ako 50 % ľudí vo veku 65 a viac rokov žijúcich v mestách má dobrý alebo veľmi dobrý zdravotný stav. Najvyššie podiely zaznamenali v Írsku (66 %), Švédsku (64 %) a Belgicku (60 %). Na druhej strane najnižšie podiely boli v Litve (11 %), Lotyšsku (15 %) a Portugalsku (21 %).

Spomedzi krajín EÚ najväčší rozdiel v podiele starších ľudí žijúcich v mestách s dobrým alebo veľmi dobrým zdravotným stavom v porovnaní s národným priemerom bol v Slovinsku (+7 % v porovnaní s národným priemerom). Nasledovali Bulharsko a Chorvátsko (zhodne po +5 %). Naopak, najnižší rozdiel bol v Luxembursku (-2 %), Holandsku a Francúzsku (zhodne po -1 %). V týchto krajinách bol podiel ľudí vo veku 65 a viac rokov, ktorí uvádzajú dobrý alebo veľmi dobrý zdravotný stav, nižší v mestách ako na národnej úrovni.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

dochodok

Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Poberatelia dôchodkov zo Sociálnej poisťovne (SP), ktorí žijú mimo krajín EÚ, musia do 15. apríla …

Consent choices