Monika Beňová, europoslankyňa SMER-SD. Photo: IG Monika Beňová

M. Beňová: Potrebujeme účinnú ochranu osôb ohrozených energetickou chudobou

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný predpisom v rámci legislatívneho balíka Fit for 55. Bude sa rokovať a neskôr hlasovať o reforme systému obchodovania s emisiami vrátane leteckej a námornej dopravy, o mechanizme kompenzácie uhlíka na hraniciach a o novom sociálnom klimatickom fonde.

Veľký dôraz je potrebné klásť na zaistenie financovania spravodlivej ekologickej transformácie. „Znamená to účinnú ochranu osôb ohrozených energetickou chudobou, ako aj dotovanie podnikov, ktoré sa musia podieľať na dosahovaní stanovených cieľov. Zároveň je potrebné dbať na efektívnosť a teda, aby nás tento prechod nestál až príliš veľa,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Implementácia pravidiel zameraných na boj proti klimatickej zmene sa priamo dotýka aj slovenského priemyslu. „Pre našu ekonomiku je kľúčové, aby sa náš priemysel mohol aj naďalej efektívne rozvíjať a zostal konkurencieschopný,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Aj preto je dôležité zavedenie uhlíkovej dane na hraniciach na tovary dovážané zo štátov s menej prísnymi environmentálnymi normami. „Týmto spôsobom nebudú môcť byť výrobcovia z krajín, ktoré sú najväčšími znečisťovateľmi neoprávnene zvýhodňovaní,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

ceny energii

Európska komisia zverejnila odporúčania na boj s energetickou chudobou

Zabezpečenie toho, aby bola energetická transformácia Európy spravodlivá a férová, je podľa Európskej komisie (EK) …

Consent choices