Vlajka EÚ a NATO. PHOTO: © European Union 2019

R. Káčer: Vďaka členstvu v EÚ a NATO je Slovensko sebavedomejšie a silnejšie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer privítal v utorok 18. apríla 2023 na pôde rezortu diplomacie v Bratislave zahraničné veľvyslankyne a veľvyslancov. Podujatie pre vedúcich diplomatických misií pôsobiacich v SR sa konalo pri príležitosti výročí vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO). Vstup do oboch organizácií označil minister Káčer za zásadné generačné rozhodnutie, ktoré nemá alternatívu a ktorého dôležitosť potvrdilo aj geopolitické dianie v uplynulom období.
„Posledné roky boli náročné. Pandémia koronavírusu, energetická kríza, vysoká inflácia a vojna, ktorú proti nášmu východnému susedovi rozpútalo Rusko, zásadne zmenili naše životy. Avšak tieto krízy nám zároveň ukázali, kto je naším skutočný priateľ a spojencom a kam civilizačne patríme. Dokázali nám tiež, že len a len vďaka členstvu v Únii a Aliancii sme silnejší a lepšie pripravení zvládať výzvy, ktorým s našimi partnermi čelíme a v budúcnosti aj čeliť budeme,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.
EÚ aj NATO sú podľa Rastislava Káčera exkluzívnym klubmi rozvinutých, vojensky silných a ekonomicky výkonných krajín, do ktorých sa ich členovia dostanú len na pozvánku a po splnení náročných kritérií. Slovensko si podľa neho svoju rolu zastalo. „Za ostatné takmer dve dekády sme potvrdili, že sme spoľahlivým členom EÚ a zároveň zodpovedným a solidárnym príslušníkom NATO. Aliancia je na oplátku pripravená našu krajinu bezodkladne a nekompromisne brániť. Chcete dôkaz? Nájdeme ho vo forme aliančných vojačiek, vojakov a techniky na našom území,“ uzavrel minister Káčer.
19. výročie vstupu SR do Severoatlantickej aliancie sme si pripomenuli 29. marca 2023 a výročie vstupu si v prípade Európskej únie pripomenieme 1. mája 2023.
Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices