graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Deficit verejných financií eurozóny aj celej EÚ sa vo štvrtom štvrťroku medzikvartálne prehĺbil

Sezónne upravený deficit verejných financií eurozóny vo štvrtom kvartáli 2022 bol na úrovni 4,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Medzikvartálne sa prehĺbil, keďže v treťom štvrťroku bol vo výške 4,6 percenta HDP. Deficit verejných financií celej Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtom kvartáli tiež prehĺbil, a to na 4,5 percenta HDP z úrovne 4,2 percenta, na ktorej bol v treťom štvrťroku. Aj slovenský deficit verejných financií podľa sezónne upravených údajov sa vo štvrtom štvrťroku 2022 medzikvartálne prehĺbil, a to na 2,3 percenta HDP z hodnoty 1,5 percenta. V piatok o tom informoval štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Celkové verejné príjmy v eurozóne vo štvrtom kvartáli vlaňajška medzikvartálne klesli na 46,9 percenta HDP z úrovne 47,1 percenta. Celkové verejné výdavky v eurozóne sa počas októbra až decembra 2022 zmenšili na 51,6 percenta HDP z úrovne 51,7 percenta, na ktorej boli počas júla až septembra.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

V rámci celej Európskej únie boli celkové vládne výdavky v záverečných troch mesiacoch minulého roka na úrovni 46,3 percenta HDP, čiže klesli z hodnoty 46,4 percenta, na ktorej boli v predchádzajúcom štvrťroku. Celkové verejné výdavky v EÚ počas októbra až decembra 2022 však medzikvartálne stúpli na 50,7 percenta HDP z úrovne 50,6 percenta.

(SITA)

O mam

Consent choices