jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2023.

Eugen Jurzyca: SASKA nechce zvyšovať dane ani v Európskom parlamente

V EP sme hlasovali o správe, ktorá obsahovala výzvu na revíziu dlhodobého rozpočtu EÚ. Cieľom revízie má byť napríklad zabezpečenie zdrojov na obnovu po pandémii či riešenie dôsledkov vojny. Uznávam, že priority EÚ sa od roku 2020 (kedy bol dlhodobý rozpočet schválený) zmenili. Napríklad po ruskej agresii potrebujeme vynaložiť viac prostriedkov na znižovanie energetickej závislosti na Rusku. Preto je opodstatnené hovoriť o zmenách v dlhodobom rozpočte.

Zaskočilo ma však, že predkladatelia si k tejto výzve na revíziu rozpočtu dali podmienku, že: „nesmie viesť k žiadnemu obmedzeniu programu ani vopred pridelených súm.“ Teda žiadajú, aby sa nové priority financovali z nových peňazí, a teda chcú, aby sa na ne vybralo od ľudí viac peňazí. Nechcú teda, aby sa prostriedky na nové priority získali šetrením na doterajších projektoch.

Programy, ktoré sa dlhodobo ukazujú ako neefektívne by podľa mňa nemali zostať nedotknuteľné. Na zmiernenie súčasných kríz môžeme presunúť napríklad časť financií z Fondu obnovy (nerobiť digitalizáciu pre digitalizáciu), kohéznych fondov (ktoré vedú v členských štátoch ku zvyšovaniu rozdielov medzi bohatými a chudobnými), spoločnej poľnohospodárskej politiky, z pripravovanej podpory výroby čipov atď. Načrieť by sa dalo do všetkých projektov, na ktorých nízku efektívnosť dlhodobo upozorňuje Európsky dvor audítorov.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Potešil a prekvapil ma výsledok včerajšieho hlasovania. Táto správa o rozpočte EÚ bola väčšinou europoslancov odmietnutá.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices