polnohospodarstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Poľnohospodári z V4 vyzvali EÚ na znovuzavedenie dovozných ciel na ukrajinské komodity

Dovozy lacného ukrajinského obilia spôsobujú poľnohospodárom z Vyšehradskej štvorky (V4) a organizácií poľnohospodárov Rumunska a Chorvátska výrazné problémy. Preto na dnešnom spoločnom rokovaní v Brne vyzvali Brusel na znovuzavedenie dovozných ciel a kvót na ukrajinské komodity. Poľnohospodári z V4, Rumunska a Chorvátska majú na skladoch milióny ton starej úrody obilia, ktorú nedokážu predať za rentabilné ceny. Informoval o tom v tlačovej správe zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Matej Korpáš.

Agropotravinárske samosprávy krajín V4, Chorvátska a Rumunska vo výzve Európskej komisii apelujú na urýchlené obnovenie dovozných ciel a kvót na agropotravinárske výrobky. S tým, že zrušené môžu byť až po tom, ako sa Ukrajina stane členom Európskej únie. Podľa krajín toto opatrenie pomôže s riešením dramatickej situácie ešte pred novou žatvou. „Zámer únie bol určite správny, ale prax postupne dostala poľnohospodárov do situácie, s ktorou sa môžu popasovať len veľmi ťažko. Ak si naozaj nechceme zničiť naše agropotravinárstvo, musíme prijať zásadné celoeurópske riešenia na ochranu domácich producentov. Ak sa ale únia rozhodne, že Ukrajina bude pokrývať európske potravinárske potreby, tak je nutné Ukrajinu implementovať do Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ale so všetkými dôsledkami a normami, ktoré tu dnes platia,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Európska únia sa po začatí konfliktu na Ukrajine veľmi rýchlo dohodla na liberalizácii obchodu s Ukrajinou. Čo zahŕňalo aj zrušenie dovozných ciel a kvót na poľnohospodárske komodity, ktoré mali cez naše územie len prechádzať do tretích krajín. „Pestovatelia z Ukrajiny nemusia dodržiavať prísne normy EÚ v oblasti limitov pesticídov, priemyselných hnojív, správnej farmárskej praxe a pod. Takéto v konečnom dôsledku lacné obilie sa potom v obrovských množstvách dostávalo aj na náš trh na úkor domácich producentov,“ uzavrel Korpáš.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices