zemny plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hirman uzavrel memorandum, umožní vytvoriť nový koridor na dovoz plynu do Európy

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati) podpísal v utorok v bulharskej Sofii memorandum o porozumení na podporu spolupráce medzi piatimi plynárenskými spoločnosťami z Bulharska, Rumunska, Maďarska, Slovenska a Azerbajdžanu. Podpisom memoranda zúčastnené krajiny vysielajú signál, že sú pripravené vytvoriť nový koridor pre dovoz zemného plynu do Európy, spolupracovať s partnermi v Azerbajdžane pri zdvojnásobení ich exportu plynu do Európskej únie a prispieť k celkovej diverzifikácii dodávok plynu v regióne. Ministerstvo hospodárstva SR o tom informovalo v tlačovej správe.

Memorandum sa okrem slovenskej spoločnosti Eustream týka bulharského Bulgartransgazu, rumunského Transgazu, maďarského FGSZ a azerbajdžanskej spoločnosti SOCAR. Ministerstvo hospodárstva uviedlo, že tak napĺňa ďalšie kroky na ceste k diverzifikácii dodávok plynu a k zabezpečeniu náhrady ruského plynu v slovenskom energetickom mixe najmä v súčasnej situácii po vypuknutí vojny na Ukrajine a s cieľom odstránenia extrémnej nestability cien energetických komodít. Rezort hospodárstva zároveň podporuje partnerstvá za hranicami Európskej únie v snahe posilniť strategickú nezávislosť a energetickú bezpečnosť Slovenska.

Účastníkmi memoranda o porozumení sú okrem Ministerstva hospodárstva SR aj Ministerstvo energetiky Bulharskej republiky, Ministerstvo energetiky Rumunska, Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu Maďarska, Ministerstvo energetiky Azerbajdžanskej republiky. Minister Hirman rovnako víta iniciatívu prevádzkovateľov prepravných sietí v našom regióne pre využitie a modernizovanie existujúcej infraštruktúry s cieľom zabezpečiť dodatočné dodávky plynu z Azerbajdžanu.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Chcel by som vyjadriť plnú podporu Ministerstva hospodárstva SR iniciatíve našich prevádzkovateľov prenosových sústav uskutočniť nový koridor z Azerbajdžanu do strednej a východnej Európy. Má potenciál významne prispieť k zvýšeniu bezpečnosti dodávok plynu v regióne, a tým aj v celej EÚ,“ uviedol Hirman. „Verím, že Únia bude projekt hodnotiť pozitívne a podporí naše úsilie politicky aj finančne,“ dodal minister.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices