internet
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Komisia určila prvý súbor veľmi veľkých online platforiem a vyhľadávačov

Európska komisia (EK) v utorok prijala prvé rozhodnutia o určení podľa aktu o digitálnych službách. Určuje nimi 17 veľmi veľkých online platforiem a dva veľmi veľké online vyhľadávače, ktoré majú dosah aspoň 45 miliónov aktívnych používateľov mesačne. Spoločnosti majú štyri mesiace na to, aby splnili celý súbor nových povinností. Komisia o tom informuje prostredníctvom svojej webstránky.

Veľmi veľké platformy sú podľa určenia EK Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube a Zalando. Veľmi veľké online vyhľadávače sú zase Bing a Google Search. Komisia ich určila na základe údajov používateľov, ktoré museli platformy uverejniť do 17. februára.

Cieľom opatrenia je posilniť postavenie používateľov v online prostredí a chrániť ich tak, že určené služby budú musieť posúdiť a zmierniť svoje systémové riziká a poskytnúť spoľahlivé nástroje na moderovanie obsahu. Povinnosti pre spoločnosti sa týkajú, posilnenia postavenia používateľov, silnej ochrany maloletých, starostlivejšieho moderovania obsahu a obmedzenia dezinformácií, ako aj transparentnosti a zodpovednosti.

Dané platformy a vyhľadávače musia do štyroch mesiacov od oznámenia rozhodnutí o určení prispôsobiť svoje systémy, zdroje a postupy tak, aby dosiahli súlad. Tiež musia vytvoriť nezávislý systém súladu, vykonať svoje prvé ročné posúdenie rizík a podať o ňom Komisii správu.

Platformy budú musieť identifikovať, analyzovať a zmierňovať širokú škálu systémových rizík, ako šírenie nezákonného obsahu a dezinformácií a vplyv na slobodu prejavu a médií, a tiež posudzovať a zmierňovať konkrétne riziká spojené s rodovo motivovaným násilím, ako aj s ochranou maloletých a ich duševného zdravia na internete. Plánom so zmierňovaním rizika určených platforiem a vyhľadávačov sa bude venovať nezávislý audit a budú spadať pod dohľad EK.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Presadzovanie aktu o digitálnych službách bude prostredníctvom celoeurópskej štruktúry dohľadu, pričom EK bude spolupracovať s koordinátormi digitálnych služieb v rámci dohľadu zriadeného aktom. Tieto vnútroštátne orgány, ktoré sú zodpovedné aj za dohľad nad menšími platformami a vyhľadávačmi, musia členské štáty Európskej únie zriadiť do 17. februára 2024. Do toho istého dňa musia všetky ostatné platformy splniť svoje povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych službách a poskytnúť svojim používateľom ochranu a záruky, ktoré sú v ňom stanovené.

Komisia v utorok uverejnila aj výzvu na predloženie podkladov k ustanoveniam aktu o digitálnych službách týkajúcim sa prístupu výskumných pracovníkov k údajom. Cieľom toho je lepšie monitorovanie opatrení poskytovateľom platforiem na boj proti nezákonnému obsahu, spoločenským rizikám a rizikám, ktoré môžu ovplyvniť duševné zdravie používateľov. Preverení výskumní pracovníci budú mať možnosť prístupu k údajom akýchkoľvek veľmi veľkých online platforiem a veľmi veľkých online vyhľadávačov, aby mohli vykonať výskum systémových rizík v Únii. Konzultácia bude trvať do 25. mája. Komisia následne, vzhľadom na získanú spätnú väzbu, predloží delegovaný akt s cieľom navrhnúť jednoduchý, praktický a jasný postup prístupu k údajom s primeranými zárukami proti zneužívaniu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices