Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

POĽSKO: Úrady vo Varšave zhabali budovu, ktorá slúžila ako škola detí ruských diplomatov

VARŠAVA 30. apríla (SITA/AP) – Varšavské úrady na základe rozhodnutia poľského súdu v sobotu skonfiškovali budovu školy, ktorá slúžila deťom ruských diplomatov a príslušníkov armády. To vyvolalo rozhorčenú odozvu Moskvy.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že požiadalo varšavské úrady, aby si nárokovali majetok, ktorý podľa Poľska malo Rusko vrátiť už pred rokmi.

„Exekúcia je v úplnom súlade s ministerstvom zahraničných vecí a na základe súdneho príkazu, ktorý udelil poľskému štátu plné vlastnícke práva k budove, ktorú ruské veľvyslanectvo vlastnilo nezákonne už mnoho rokov,“ vyhlásil hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

Do budovy, ktorá je ďaleko od ruského veľvyslanectva a nie je súčasťou diplomatických priestorov, prišla polícia a súdny úradník. Na odovzdanie budovy dali ruskej strane čas do soboty večera, čo sa napokon aj udialo.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že poľské úrady „vpadli“ do školy s tým, že sa nachádza na ruskom veľvyslanectve, a označilo to za „očividné porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961“.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

„Takýto drzý krok Varšavy, ktorý presahuje rámec civilizovanej medzištátnej komunikácie, nezostane bez našej tvrdej odpovede a dôsledkov pre poľské úrady a záujmy Poľska v Rusku,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Poľsko sa postupne snaží získať späť množstvo nehnuteľností roky využívaných Ruskom. Varšavské úrady uviedli, že v sobotu skonfiškovaná budova bude sprístupnená varšavskému školskému systému, ktorý nemá priestory.

O red

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices