marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Šipoša odsúdili za výrobu liečivých mastí na 15 rokov, žiadame dekriminalizáciu marihuany

Okresný súd v Trnave odsúdil Josefa Šipoša na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku – rodinného domu za pestovanie marihuany, ktorú používal na výrobu mastičiek. V praxi to znamená, že jeho rodičia a syn prídu o strechu nad hlavou. Progresívne Slovensko žiada úpravu novely trestného zákona.

“Všetci cítime, že nie je spravodlivé, aby človek dostal za pár marihuanových cigariet vyšší trest, ako vrah, mafián či skorumpovaný sudca. Aby človek za výrobu liečivých mastičiek prišiel o dom, o rodinu a o desiatky rokov života. Verím, že Slovensko by malo byť spravodlivou krajinou a ponúkať dôstojný život pre všetkých, a to aj v kontexte drogovej politiky,” vyhlásil podpredseda PS Martin Hojsík s tým, že navrhovaná novela z dielne Ministerstva spravodlivosti síce pri niektorých normách odstraňuje najväčšie problémy legislatívy, zo širšieho pohľadu sa však nič nemení.

Novela podľa PS nereflektuje medicínske a vedecké poznatky, či zahraničnú prax a ľudské životy budú aj v prípade jej schválenia ďalej ničené. “V civilizovaných krajinách už dávno pochopili, že drakonické tresty aj pre užívateľov marihuany alebo výrobcov mastičiek nie sú efektívnym ani spravodlivým nástrojom protidrogovej politiky. Na Slovensku však na trestanie ľudí za užívanie marihuany úplne zbytočne míňame zdroje, ktoré by sme vedeli použiť na prevenciu a pomoc,” skonštatoval člen predsedníctva PS Branislav Vančo, zodpovedný za oblasť spravodlivosti.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Progresívne Slovensko chce usilovať o systémovú zmenu a dekriminalizáciu marihuany. „Budeme vyžadovať, aby kompetentní konali, predkladať potrebnú legislatívu a ponúkať pomoc a podporu nezmyselne stíhaným ľuďom,” uzavrel Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Pojednávanie na Okresnom súde v Trnave prinieslo nový rozsudok v tomto skoro 3 roky ťahajúcom …

Consent choices