Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v EP: Obaly, chemické produkty, cena za žurnalistiku a Deň Európy

Europoslanci sa budú zaoberať návrhmi na obmedzenie odpadu z obalov a na lepšie označovanie chemických produktov. Začnú sa tiež oslavy Dňa Európy, na Slovensku odštartujú v piatok v Košiciach.

Európsky parlament spustí tento týždeň aj výzvu na predkladanie nominácií na tohtoročnú Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku.

Menej odpadu z obalov a prísnejšie označovanie chemických výrobkov

Poslanci z Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) budú vo štvrtok diskutovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal znížiť negatívny dosah obalov a odpadu z obalov na životné prostredie. Predložený text okrem iného navrhuje, aby od roku 2040 tvoril podiel recyklovaných plastov v jednorazových plastových fľašiach minimálne 65%. Každý členský štát by mal zároveň do roku 2040 znížiť objem odpadu z obalov na obyvateľa aspoň o 15% v porovnaní s rokom 2018.

Výbor ENVI bude vo štvrtok diskutovať aj o legislatívnom návrhu, ktorý by zaviedol prísnejšie pravidlá označovania rizík, a to aj environmentálnych, ktoré sú späté s použitím chemických produktov využívaných v domácnostiach – napríklad čistiacich prostriedkov. Cieľom prerokúvaných právnych predpisov je poskytnúť spotrebiteľovi väčšie množstvo informácií pred kúpou konkrétneho chemického výrobku.

Cena Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku – výzva na nominácie

Európsky parlament v stredu, teda na Svetový deň slobody tlače, spustí výzvu na predkladanie nominácií na Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku. Cena sa udeľuje každoročne profesionálnym novinárom za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Deň Európy 2023 aj na Slovensku

Európsky parlament si výročie Schumanovej deklarácie z 9. mája 1950 pripomenie v Bruseli (6. mája), v Luxemburgu (9. mája) a v Štrasburgu (13. mája), ako aj v online priestore. Podrobnejšie informácie nájdete v samostatnej tlačovej správe. Na Slovensku sa oslavy Dňa Európy začnú 5. mája v Košiciach. Tematicky sa celodenné podujatie situované do priestorov Kina Úsmev zameria na demokraciu v praxi, teda prijímanie konkrétnych opatrení Európskym parlamentom na pomoc občanom.

Návštevníci sa môžu tešiť na diskusie s europoslancami o najnovších opatreniach EÚ v oblasti energetickej nezávislosti, ochrany životného prostredia, bezpečného internetu a obrany demokracie, ale aj na prednášku o overovaní faktov na sociálnych sieťach a  na večernú talkshow s Jánom Gorduličom. Kvízy, súťaže o ceny a informácie o činnosti Európskeho parlamentu, Európskej komisie a partnerských organizácií ponúkne Európska dedinka pred Kinom Úsmev.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices