motorizmus, benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Analytik ČSOB Gábriš: Ceny palív spadli. Priestor pre ďalší pokles je otvorený

Ceny pohonných hmôt sa v minulom týždni znížili tak pri benzínoch ako aj pri nafte. Cena najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu klesla o 1,9 eurocenta za liter, respektíve o -1,20% (medzitýždenne). Nafta spadla v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 2 eurocenty za liter, teda o -1,36%. Benzín zlacnel druhý týždeň za sebou a je momentálne najlacnejší za posledné 4 týždne. Nafta klesá už siedmy týždeň v rade a je na najnižšej úrovni od polovice februára 2022. Ceny 95 a 98 oktánového benzínu sú v porovnaní s prvým týždňom tohto roka ešte stále vyššie o +4,8%. Cena nafty je naopak o -10,3% nižšie.

Výhľad je naďalej veľmi priaznivý. Cena severomorskej ropy Brent spadla za týždeň takmer o -9,5%. V piatok sa snaží skorigovať straty, ale týždňový prepad bude zrejme aj tak obrovský. Dôvodom je ďalšie zvýšenie sadzieb Fedu a ECB a obavy, že to zabrzdí rast ekonomiky a teda aj dopyt po rope. Kurz eura voči doláru sa v porovnaní s minulým piatkom zmenil iba nepatrne a nehrá tak momentálne významnú rolu. Samotný pokles cien komodity je však taký veľký, že sa motoristi môžu pravdepodobne tešiť na ďalšie zlacňovanie. Cena ropy vyjadrená v eurách je takmer najnižšie od polovice roku 2021. Zhruba k rovnakej méte sa blíži aj cena nafty na burze v Rotterdame.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Klesajúce ceny pohonných hmôt by sa mohli prejaviť ako korigujúci príspevok v aprílovej a ak bude tento trend pokračovať tak aj májovej inflácii. Sprostredkovane môže čiastočne prispieť aj k uvoľneniu tlaku na rast cien potravín, keďže ako rýchloobrátkový tovar na ich cenu vplývajú aj náklady na prepravu. Priaznivý dopad na potravinovú infláciu je tak v hre takisto.

Cena ropy Brent prepočítaná na eurá (EUR/barel)

Zdroj: Bloomberg

O mam

Odporúčame pozrieť

motorizmus, benzin

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt opäť narástli, avšak je tu šanca na obrat

Ceny pohonných hmôt narástli, a to tak benzínov, ako aj nafty. Najpredávanejší 95-oktánový benzín zdražel …

Consent choices