vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Deväť členov EÚ žiada zmeny v rozhodovaní o zahraničnej a obrannej politike

Deväť členských krajín EÚ vo štvrtok požiadalo o reformy v rozhodovaní o spoločnej zahraničnej politike a obrane v Európskej únii. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Iniciatívu spustila tzv. skupina priateľov (Group of Friends) – Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko. Na rozdiel od doterajšej jednohlasnosti žiadajú pri rozhodovaní zaviesť systém kvalifikovanej väčšiny pri dôležitých otázkach zahraničnej politiky a bezpečnosti. Cieľom je zrýchliť rozhodovanie najmä v spojitosti s ruskou vojnou na Ukrajine a narastajúcim počtom medzinárodných výziev, ktorým EÚ čelí. Predchádzajúce pokusy o zmenu systému rozhodovania neprešli.

Kvalifikovaná väčšina predstavuje súhlasné stanovisko 15 z 27 členských krajín EÚ, ktoré zároveň zastupujú viac než 65 percent z približne 450 miliónov obyvateľov Únie. Je to výhoda pre Francúzsko a Nemecko, najľudnatejšie členské krajiny. Rokovania o zmenách v oblasti rozhodovania sa môžu začať, ak ich odsúhlasí jednoduchá väčšina, čiže 14 z 27 členských krajín. Akákoľvek výsledná dohoda si však vyžaduje jednohlasný súhlas či ratifikáciu všetkých 27 krajín. V niektorých krajinách by sa muselo uskutočniť referendum.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

demograficke zmeny, rodina

Komisia uvádza nástroje na riadenie demografických zmien v EÚ

Európska komisia dnes prijala oznámenie, v ktorom predstavila súbor politických nástrojov, ktoré majú členské štáty …

Consent choices