Iratxe García Pérez PHOTO: © European Union

Socialisti a demokrati v europarlamente sa možno vrátia k pôvodnému názvu

Druhá najväčšia politická skupina v Európskom parlamente (EP) – Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D), uvažuje o zmene názvu pred eurovoľbami v roku 2024. Na list šéfky S&D Iratxe Garcíovej Pérezovej upozornil týždenník Politico, informuje spravodajca TASR.

V liste členom tejto frakcie uviedla, že v posledných rokoch prebiehali diskusie medzi národnými delegáciami na túto tému. Čoraz častejšie sa objavujú názory, či si zachovať súčasné meno a značku z roku 2009 alebo sa zosúladiť s bývalým názvom Strana európskych socialistov a skratkou PES. „Takáto zmena s uvádzaním ´strana PES´ a ´skupina PES´ by zlepšila našu viditeľnosť ako politickej rodiny vďaka spoločnej značke a logu,“ uviedla španielska europoslankyňa. Konzultovala to aj s novým predsedom PES Stefanom Löfvenom.

Pred spustením volebnej kampane v septembri tohto roku poukázala na dve alternatívy: buď skupina S&D alebo skupina Strany európskych socialistov (PES Group). Rozhodnúť môžu členovia skupiny S&D vyplnením dotazníka. Politico pripomenul, že názov skupiny v EP sa zmenil pri začleňovaní 12 europoslancov talianskej Demokratickej strany (PD) po eurovoľbách v júni 2009, keď k „socialistom“ pribudli aj „demokrati“. Súčasná šéfka PD Elly Schleinová podľa Politico podporuje návrat k pôvodnému názvu – skupina PES.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

domace zviera, macka

Psy, mačky, aj preprava zvierat. Návrh nových pravidiel na zlepšenie životných podmienok zvierat

Ako bolo oznámené v stratégii Z farmy na stôl, programe Európskej zelenej dohody pre udržateľné …

Consent choices