Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2022.

Europoslanec Hajšel sa stal hlavným spravodajcom pre Európsku vodíkovú banku

Podporiť výrobu zeleného vodíka a prispieť tým k dekarbonizácii priemyslu a k nachádzaniu možností uskladňovania prebytočnej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov je hlavný cieľ slovenského europoslanca Roberta Hajšela (SD), ktorý sa stal hlavným spravodajcom Európskeho parlamentu pre vytvorenie tzv. Európskej vodíkovej banky.

“EÚ chce do roku 2030 vyrábať 10 miliónov ton obnoviteľného vodíka ročne, pričom v súčasnosti produkuje sotva tri percentá z tohto objemu. Ak to myslíme vážne a chceme sa stať svetovým lídrom v tejto oblasti, treba výrobu obnoviteľného vodíka masívne podporovať a uľahčiť vhodné prepojenia medzi výrobcami, skladovateľmi, distribútormi a samozrejme spotrebiteľmi toho energetického zdroja. Nejde o klasickú banku vo finančnom ponímaní, ale skôr o aukčný mechanizmus,” povedal Hajšel, nominant Smer-SD.

Podľa hlavného spravodajcu Hajšela bude vodík hrať veľmi dôležitú, ak nie rovno kľúčovú úlohu pri dekarbonizácii ťažkého priemyslu, najmä chemického, hutníckeho, ale aj pri výrobe cementu a v rafinériách a prispeje k budovaniu surovinovo sebestačnejšej EÚ. Veľkým plusom tejto, zatiaľ drahej a málo dostupnej, ale perspektívnej technológie je aj možnosť jej využívania na uskladňovanie prebytočnej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov.

Slovensko má podľa Hajšela aj napriek svojej geograficko-klimatickej polohe dostatočný potenciál a vhodné podmienky na rozvoj vodíka v rámci Európy vďaka dobre rozvinutej plynovodnej sústave, ktorá môže prepájať výrobcov vodíka s priemyselnými odberateľmi. Iniciatíva European Hydorgen Backbone očakáva, že 75 percent európskej plynárenskej infraštruktúry sa bude môcť využiť na prepravu vodíka.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

„Potrebujeme uvoľniť celý potenciál Slovenska. Slovensko je druhá najplynofikovanejšia krajina v EÚ a má sľubné podmienky na skladovanie vodíka. Napokon prvý IPCEI projekt na Slovensku získala spoločnosť Nafta, ktorá skúma skladovanie vodíka. Slovensko má však vhodné podmienky aj na využitie vodíka v doprave, vďaka výskumným projektom na Technickej univerzite Košice a Slovenskej technickej univerzite. V neposlednom rade bude dôležité nielen pre Slovensko, ale aj pre ostatné členské štáty naplno využívať jadrovú energiu ako bezemisný zdroj pre výrobu obnoviteľného vodíka,“ vysvetlil Robert Hajšel všetky otvárajúce sa možnosti pre Slovensko.

Podľa štúdií sa bude v roku 2050 celosvetovo produkovať 340 miliónov ton obnoviteľného vodíka a Európa by mala patriť k jeho hlavným producentom a globálnym lídrom na tomto trhu. “Na to však potrebujeme silnú a funkčnú Európsku vodíkovú banku, ktorá nám pomôže s podporou výskumu a technológií na výrobu, uskladňovanie a distribúciu vodíka“ zdôraznil europoslanec Robert Hajšel.

O mam

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices