LGBTI, dúhová vlajka na Berlaymonte v Bruseli. PHOTO: © European Union 2022

Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii

Sedemnásteho mája si pripomíname Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii. Niektoré členské štáty a EÚ urobili pokrok v dodržiavaní základných práv, na ktorých je Európska únia postavená. Život ľudí sa výrazne zlepšil vďaka legislatívnemu vývoju, judikatúre a politickým iniciatívam, ktoré spoločne prispeli k vytváraniu rovnocennejších spoločností. 

Napriek tomu sú podľa najnovšej dúhovej mapy Medzinárodnej asociácie lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb (ILGA-Europe) lesby, gejovia, bisexuálne, transrodové, intersexuálne a queer osoby stále vystavené diskriminácii, obťažovaniu, prenasledovaniu, väzneniu, alebo sú dokonca obeťami vrážd. Všetko sa to deje v širšom kontexte hnutí vystupujúcich proti rodovej rovnosti a proti LGBTIQ osobám.

Medzinárodný deň boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii je pre Európsku komisiu príležitosťou prehodnotiť, čo sa na zlepšenie tejto situácie robí. Prvým dôležitým krokom zo strany Komisie bolo prijatie stratégie pre rovnosť LGBTIQ osôb. Komisia navrhla, aby sa vo všetkých členských štátoch EÚ posilnila právna ochrana pred diskrimináciou. Na tento účel je nutné posilniť právomoci a nezávislosť orgánov pre otázky rovnosti. V rámci stratégie bude tiež predstavená prvá celoúnijná štúdia o sociálno-ekonomickej situácii intersexuálnych osôb. Celý príspevok pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, transfóbii a bifóbii od komisárky pre rovnosť Heleny Dalliovej si môžete prečítať tu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O mam

Odporúčame pozrieť

Tak ako, Slovensko? Dokážeš sa dnes pozrieť do tváre matky Juraja? Pýta sa Lucia Ďuriš Nicholsonová

Dnes som sa vysmrkala do servítky, ktorú si normálne kladiem pred svoje politické ústa. Zvyknem …

Consent choices