peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Euro kleslo na dvojmesačné minimum, je takmer 1:1 s dolárom

Spoločná európska mena pokračovala vo štvrtok v poklese a voči doláru je najslabšia za dva mesiace. Potvrdilo sa, že najväčšia európska ekonomika je v recesii. Navyše, dolár profituje z neistoty na trhoch, vyvolanej spormi týkajúcimi sa zvýšenia dlhového stropu v USA.

Euro vo štvrtok stratilo okolo 0,2 % a padlo na 2-mesačné minimum 1,0715 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu (24. 5.) popoludním ešte referenčný kurz eura na 1,0785 USD/EUR. Dolárový index, ktorý meria hodnotu amerického dolára voči košu šiestich dôležitých svetových mien, vo štvrtok vzrástol až o 0,3 % na 104,16 bodu, čo bolo najviac od 17. marca. Britská libra sa voči doláru oslabila o 0,1 % a jej kurz klesol až na 1,2332 USD/GBP, čo bolo najmenej od 3. apríla. Voči jenu sa dolár dostal na najvyššiu úroveň od 30. novembra, neskôr však prišiel o svoje zisky.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Obavy vyvolané prieťahmi okolo zvyšovania dlhového stropu spôsobili, že agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Spojených štátov, ktorý zostáva na najvyššej úrovni AAA, na negatívny. Z nervozity na trhoch, ktorá zvýšila dopyt po bezpečných aktívach, paradoxne profitoval dolár. Dolár takisto podporuje pokles očakávaní, že americká centrálna banka (Fed) ešte v tomto roku zníži úrokové sadzby. Ekonomika USA je totiž zatiaľ odolná a agresívne sprísnenie menovej politiky ju zatiaľ nespomalilo tak, ako sa predpokladalo.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices