Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Analytik Gábriš z ČSOB: Výrobné ceny rastú pomalšie. Dobré znamenie aj pre spotrebiteľskú infláciu

Inflácia v slovenskom priemysle sa utlmuje. Ceny priemyselných výrobcov v tuzemsku boli v apríli medziročne vyššie o 14,2 %. Dynamika rastu cien v priemysle sa tak výrazne spomalila, keďže v predchádzajúcich mesiacoch prekračovala 27 %. V podstate je na klesajúcej trajektórii už od septembra 2022, kedy dosahovala takmer 62%. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom aprílové ceny v priemysle dokonca klesli o -2,3 %. Ide už o druhý medzimesačný pokles za sebou, keďže ceny v priemysle klesli už aj v marci a síce o -1,3 %. Podobný trend vidno aj u našich najdôležitejších obchodných partnerov z Nemecka a Česka.

Výrobná inflácia v Nemecku v apríli spomalila na 4,1 % a v Česku na 6,4 % medziročne. Spomaľovanie výrobnej inflácie má teda širšie medzinárodné rozmery a je výhľadovo dobrou správou aj pre spotrebiteľskú infláciu. Doterajší rast spotrebiteľských cien mal totiž najmä nákladový charakter a bol tlačený najmä cenami energií a potravín. Tlak na rast nákladov výrobcov sa tak znižuje a vytvára priestor aj na znižovanie nákladových inflačných tlakov pre spotrebiteľov. Pre ekonomiku je to dobrá správa. Ostáva tak sledovať najmä sekundárne inflačné tlaky prejavujúce sa v tlaku na ceny spotrebiteľských služieb, či dopytové tlaky. V každom prípade aj dnešné údaje o cenách priemyselných výrobcov potvrdzujú, že najväčší inflačný šok máme za sebou a cenové tlaky budú pravdepodobne ďalej zvoľňovať.

Viac..  EK vyplatila Ukrajine 4,5 miliardy eur preklenovacieho financovania v rámci Nástroja pre Ukrajinu

Rast cien poľnohospodárskych výrobkov v apríli spomalil na 9,1 % medziročne keď v marci dosahoval ich rast 21,5 %. Je to ich najpomalší rast od júna 2021.

Ceny stavebných prác vzrástli v apríli medziročne o 14,1%, čo je ich najpomalší rast od decembra 2021.

Zdroj: ŠÚ SR, NBS

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices