benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Analytik Marek Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt rastú

Ceny pohonných hmôt v uplynulom týždni vzrástli. Najpredávanejší 95-oktánový benzín zdražel o 2,6%, respektíve o 4 centy. Nafta je drahšia o 0,71%, čo znamená rast ceny v porovnaní so stavom spred týždňa o 1 cent. V porovnaní so stavom spred mesiaca sú ceny benzínov a nafty stále asi o 1% až 3% nižšie. V porovnaní s úrovňou cien na začiatku roka je nižšia už iba nafta a to o zhruba 12%. Benzíny sú už drahšie ako na začiatku roka.

Dôvodom rastu cien je najmä vývoj základnej komodity. Cena severomorskej ropy Brent ako aj americkej WTI išla hore. V podobnom trende pokračovali ceny aj v posledných siedmych dňoch. Avšak už pomalším tempom. Koncom týždňa ceny dokonca poklesli, ale ešte nedokázali úplne skorigovať predchádzajúci rast. Ceny palív na maloobchodných čerpacích staniciach by preto mohli stagnovať alebo ešte mierne rásť aj v tomto týždni.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Ruský zástupca naznačil, že organizácia OPEC+ by pravdepodobne nemala ďalej znižovať objem ťažby čierneho zlata  a tým pádom neznižovať ponuku komodity na trhu. Obchodníci na komoditnom trhu tiež čakajú na výsledok diskusie v USA ohľadom dlhového stropu ako aj ďalšie rozhodnutie Fedu ohľadom nastavenia úrokových sadzieb.

Cena ropy Brent (v EUR/barel)

Zdroj: Bloomberg, ČSOB

O mam

Odporúčame pozrieť

motorizmus, benzin

Analytik Gábriš z ČSOB: Pohonné hmoty sa vyvíjali zmiešane. Ropa prudko klesá

Ceny pohonných hmôt sa v 24. týždni vyvíjali zmiešane. Benzíny zlacneli, nafta zdražela. Cena za jeden liter …

Consent choices