mladez
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európske podujatie mládeže 2023: mladí vystúpia rok pred európskymi voľbami

Približne 10 000 mladých ľudí z EÚ a mimo nej sa stretne v Štrasburgu, aby diskutovali o budúcnosti Európy v kontexte vojny proti Ukrajine a nadchádzajúcich európskych volieb.

V piatok 9. júna a v sobotu 10. júna sa v rámci Európskeho podujatia pre mládež 2023 (EYE 2023) uskutoční viac ako 300 fyzických a hybridných aktivít – diskusií, debát, príležitostí na stretávanie, umelecké predstavenia, športové aktivity a interaktívne semináre. Boli vytvorené spolu s inštitúciami EÚ, medzinárodnými organizáciami, občianskou spoločnosťou, mládežníckymi organizáciami a samotnými účastníkmi. Podujatie organizuje Európsky parlament v Štrasburgu, pričom časť programu sa koná v rámci tzv EYE dediny. Na podujatí bude možné sa zúčastniť aj on-line.

Voľby do Európskeho parlamentu v roku 2024 s cieľom formovať budúcnosť EÚ

Predsedníčka Roberta Metsola otvorí podujatie v piatok o 10:30 hod v rokovacej sále Parlamentu. Následné aktivity v priestoroch parlamentu a v tzv. EYE dedine umožnia účastníkom diskutovať o svojich nápadoch s tvorcami politík a s tými, ktorí prijímajú rozhodnutia, s odborníkmi a aktivistami.

„Tento ročník Európskeho podujatia pre mládež je mimoriadne dôležitý, pretože je posledným podujatím pred voľbami do Európskeho parlamentu v roku 2024. Mojou výzvou pre všetkých účastníkov je, aby sa táto skúsenosť vrátila do vašich miest, mestečiek a dedín. Aby som aj oni zapojili. Aby sa šírilo posolstvo Európy. A aby išli voliť a vzali so sebou aj svojich priateľov a rodinu. Pretože budúcnosť Európy v konečnom dôsledku závisí od vás,“ povedala predsedníčka Metsola.

Pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 6. – 9. júna 2024, budú účastníci diskutovať o kľúčových prioritách, ako je klimatická spravodlivosť, globálne otepľovanie a stratégia EÚ v oblasti biodiverzity. Témou bude aj Európsky rok zručností a potreba prispôsobiť sa zelenej a technologickej transformácii, skúsenosti získané z pandémie COVID-19 a spôsob riešenia sociálnych nerovností a vylúčenia v Európe. Účastníci budú diskutovať o ochrane hodnôt EÚ, úlohe Európy v meniacom sa svete – poznačenom ruskou inváziou na Ukrajinu – o migračnej politike a o potrebe zapojenia a účasti mladých ľudí.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Viac informácií o programe, rečníkoch a aktivitách (vrátane dvoch koncertov na otvorenom priestranstve v piatok a v sobotu večer) nájdete v programe.

Výsledok diskusií

Po záverečnom zasadnutí, ktoré sa uskutoční v sobotu o 16:30 hod, sa myšlienky, očakávania a obavy mladých ľudí zhrnú do Správy o nápadoch mládeže, ktorá bude distribuovaná všetkým poslancom Európskeho parlamentu. Niektorí účastníci budú môcť rozvíjať myšlienky, ktoré považujú za najinšpiratívnejšie, a prezentovať ich priamo poslancom počas EYE vypočutia naplánovaného na jeseň 2023.

Toto je piaty ročník podujatia EYE, ktoré spája mladých ľudí z celej Európskej únie a sveta, aby si vymieňali a formovali svoje myšlienky o budúcnosti Európy. Je to jedinečná príležitosť pre 16 až 30-ročných, aby sa medzi sebou rozprávali, inšpirovali sa a stretávali sa s odborníkmi, aktivistami, influencermi a tými, ktorí majú rozhodovacie právomoci v srdci európskej demokracie.

V piatok 9. júna o 15:00 hod vystúpi hovorca Parlamentu a generálny riaditeľ pre komunikáciu Jaume Duch a riaditeľ pre kampane a vedúci oddelenia monitorovania verejnej mienky Philipp Schulmeister v rámci tlačového brífingu v tlačovej miestnosti Daphne Caruanovej Galiziovej v Európskom parlamente v Štrasburgu. Poskytnú svoj vhľad do stratégie Parlamentu na nasledujúci rok až do európskych volieb v júni 2024, ako aj podrobné vysvetlenia výsledkov nedávno uverejneného prieskumu Eurobarometra.

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices