Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Michal Šimečka: Ukrajina v EÚ je obrovská šanca pre Slovensko

Chceme ľuďom ponúknuť demokratickú, bezpečnú a prozápadnú budúcnosť, vyhlásil podpredseda Európskeho parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s tým, že PS odmieta kolaboráciu s vojnovými agresormi a vzdaľovanie sa od našich západných partnerov. „Hovoriť o význame ukotvenia v EÚ a NATO, to nie sú len frázy – vojna na našej východnej hranici už druhý rok ukazuje, ako rýchlo sa môže zvrtnúť osud krajiny k obrovskému utrpeniu,“ zdôraznil Šimečka.

Šimečka spolu s podpredsedom PS Tomášom Valáškom na piatkovej tlačovej konferencii predstavili zahraničnopolitické priority hnutia. Prvou z nich členstvo Ukrajiny v EÚ ako príležitosť pre rozvoj Slovenska, najmä východu. „Ak vojna pre Ukrajinu dopadne dobre, je silný predpoklad, že Ukrajina bude rýchle rásť. A ak bude v EÚ, bude rásť ešte rýchlejšie,“ uviedol Valášek.

PS sa chce sústrediť na to, aby bolo Slovensko pripravené využiť príležitosti, ktoré môžu vo výsledku znamenať vyššie platy či peniaze na diaľnice, železnice či mosty na východe Slovenska. „Východ Slovenska môže zažiť podobný boom ako rakúske pohraničie po Nežnej revolúcii,“ vysvetlil Šimečka.

Ďalšou prioritou je podľa Valáška to, aby sa Slovensko a slovenské firmy podieľali na obnove Ukrajiny, ktorá v bezpečných oblastiach prebieha už dnes. „Jednak je to správne, a ide tiež o veľkú príležitosť pre ľudí, združenia a firmy na Slovensku,“ uviedol Valášek.

„Predošlá vláda aj podnikla prvý krok – preverila si záujem a vyše 300 firiem jej povedalo, že by do toho aj išli, ale k ďalšej významnej aktivite smerom k partnerom už nedošlo. Toto je zlyhanie diplomacie, ktoré v PS považujeme za neakceptovateľné,“ vyhlásil Valášek. Poľské stavebné firmy už podľa neho rekonštruujú školy či cesty v Ľvove a Mikolajeve, kým kapacity našich firiem zostali nevyužité.

Viac..  Michal Wiezik: Norma Euro7 je potrebná, ale treba ubrať plyn

Za tretiu prioritu považuje PS udržanie Slovenska v euroatlantickom civilizačnom okruhu. „V PS máme najlepší zahranično-politický tím na Slovensku. Ja ako podpredseda EP, Tomáš Valášek ako bývalý veľvyslanec pri NATO, i naši europoslanci denne využívajú svoje kontakty a skúsenosti, aby posilňovali väzby Slovenska v EÚ a NATO,“ povedal Šimečka.

Šimečka tiež verí, že vyššia úroveň slovenskej diplomacie by Slovensku pomohla nezmeškať príležitosti, akou je napríklad obnova Ukrajiny. „Bude to na nás, voličoch, akú budeme mať po septembri vládu. Či bude mlčať za rokovacím stolom v EÚ doma si bude nahlas sťažovať na zlý Brusel, či porušovaním demokratických pravidiel neprivolá stopnutie eurofondov – alebo bude mať vládu, ktorá bude k zahraničnej politike pristupovať poriadne a vydobyje si tým v zahraničí rešpekt,“ doplnil Valášek.

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices