Katarína Roth Neveďalová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslankyňa Neveďalová: Som proti zrušeniu predsedníctva Maďarska a Poľska

BRATISLAVA / Moderátori TV JOJ sa v Ranných novinách zhovárali s europoslankyňou Katarínou Neveďalovou o tom, aké témy aktuálne rezonujú v Európskom parlamente, aké sú názory na porušovanie dohôd zo strany Maďarska a Poľska alebo o tom, prečo by nezrušila blížiace sa predsedníctvo týchto dvoch krajín, aj keď by na to v EP mali plné právo.

Vy ste boli ešte včera (1. júna) v Bruseli, kde sa skončila miniplenárna schôdza. Aké témy tam rezonovali?

Diskutovali sme o Poľsku a Maďarsku, pretože sú to dve krajiny, pri ktorých má EÚ pocit, že úplne nedodržiavajú niektoré základné práva svojich občanov. Diskusie boli celkom búrlivé, schválili sme aj špeciálny dokument, ktorý hovorí o zodpovednosti podnikov, ktoré musia teraz dávať pozor na to, že keď niečo vyrábajú, či počas celej výroby boli splnené všetky základné ľudské práva, práva pracovníkov, či bolo zodpovedne environmentálne nakladané so všetkými vecami, ktoré sa toho týkajú. Tých tém bolo trochu viac, no tieto boli najdôležitejšie.

Aké boli názory, čo sa týka toho Poľska a Maďarska, a k akému záveru EP došiel?

Keďže Maďarsko a Poľsko budú mať čoskoro predsedníctvo Európskej únie, podľa ktorej tieto dve krajiny nespĺňajú niektoré základné práva, tak im môže byť toto predsedníctvo odobraté. Ja to považujem za nesprávne, pretože je to niečo, čo je dané na 15 rokov dopredu. Maďarsko a Poľsko majú posledné predsedníctvo po európskych voľbách, ktoré budú budúci rok, čiže najskôr by malo mať Maďarsko v druhej polovici roka a potom Poľsko. Toto by mal byť jeden z trestov – ďalší je napríklad odobratie eurofondov. Myslím si, že je to nesprávne, pretože sa na predsedníctvo pripravujú dva až tri roky, ale nakoniec boli prijaté návrhy na zváženie tohto kroku.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

V rámci tohto zmrazenia sa v parlamente aj hlasovalo o uznesení. 442 poslancov bolo za, 144 proti a 33 sa zdržalo. Avšak krajina by mala dodržiavať určité pravidlá EÚ, keď už je jej súčasťou. Ak sa nedodržiavajú, je možné, že prídu napríklad o eurofondy.

Predsedníctvo nie je len pre tých, ktorí sú momentálne vo vláde, to predsedníctvo je pre celú krajinu. Každá krajina sa k nemu dostane na polroka raz za 14 až 15 rokov. Preto si myslím, že toto nie je to riešenie. Maďarsko má však dlhodobo problémy s Európskou komisiou a Európskou úniou a v konečnom dôsledku je to Európska rada a členské štáty, ktoré rozhodujú o pozastavení fondov atď. Maďarsko už má niektoré fondy pozastavené. V Poľsku je aktuálne ten problém, že tam začal platiť zákon, ktorý je proti opozícii, kde vytvorili špeciálnu komisiu deviatich ľudí, ktorí posudzujú, či nejaký politik náhodou nie je ovplyvňovaný Ruskom. Dokážu to kontrolovať spätne do roku 2007 a na základe toho mu môžu pozastaviť kandidatúru až na desať rokov do nasledujúcich volieb, ktoré budú na jeseň tohto roka. Ja si myslím, že treba s tými krajinami hovoriť, rokovať s nimi, pretože každý štát má právo na vlastnú suverenitu. Keď sa nám niečo nepáči, treba to riešiť dialógom.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices