Ľudovít Ódor, predseda vlády SR. PHOTO: ÚV SR

Slovensku môžu prepadnúť eurofondy za 800 miliónov eur, priznal premiér Ódor

Až o takmer 800 miliónov eur môže prísť Slovensko pre neschopnosť vyčerpať doterajšie eurofondy. Iba niekoľko mesiacov pred vypršaním lehoty máme v únii stále pripravené viac ako 4 miliardy eur. Nová úradnícka vláda má v takomto krátkom čase veľmi obmedzené možnosti a samotný premiér na rovinu priznáva, že všetko sa už minúť nepodarí.

Ľudovít Ódor, už ako viceguvernér NBS kritizoval čerpanie eurofondov, ako premiér zdedil balík 2014 – 2020 tak, že do konca roka treba minúť takmer tretinu peňazí, 4,3 miliardy eur. „Mne vychádza riziko prepadnutia 800 miliónov, ak by sme nič nerobili,“ uviedol Ódor. Najväčšie sumy lietajú na ministerstve dopravy a životného prostredia. Zastavenú platbu pre podozrenia z korupcie rieši školstvo.

Nová vláda tiež hovorí, že na predĺženie možnosti čerpať peniaze môžeme zabudnúť a je už zázrak, že jeden a pol miliardy z nepoužitých peňazí sme mohli presunúť na energopomoc. „Neviem, či balík bude vyčerpaný, ale tí ľudia za mnou budú vyčerpaní,“ tvrdí Ódor. Jedna vec sú staré resty, druhá nový balík. „V najbližších dňoch to budú výzvy,“ uviedol Peter Balík, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Viac..  Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

(noviny.sk)

O neds

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices