Marek Gábriš, analytik Československej obchodnej banky, a.s. PHOTO: archív ČSOB.

Analytik Gábriš z ČSOB: ECB zvyšuje sadzby o ďalších 25 bodov

Európska centrálna banka (ECB) zvyšuje svoje kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov. Kľúčová dvojtýždňová refinančná sadzba je tak na úrovni 4,00 %, depozitná sadzba pre sterilizačné operácie na úrovni 3,50 % a pre jednodňové refinančné operácie na 4,25 %. Hlavná refinančná sadzba sa tak dostáva na najvyššiu úroveň za posledných takmer 15 rokov. Depozitná sadzba sa dostala dokonca na najvyššiu úroveň za ostatných 22 rokov. Ide o ôsme zvýšenie úrokových sadzieb v rade.

ECB sa tak snaží bojovať s infláciou, ktorá vyskočila koncom minulého roka na historicky najvyššie úrovne a prekročila hranicu 10 %. Odvtedy však výrazne klesá a v máji podľa predbežných údajov Eurostatu klesla na 6,1 %, teda najnižšiu úroveň od februára 2022. Jadrová inflácia zaznamenala obrat z historického maxima v marci 2023 na úrovni 5,3 %.

Jadrová inflácia lepšie odzrkadľuje dopytové inflačné tlaky, ktoré je možné ovplyvniť menovou politikou. ECB pozorne sleduje cenový vývoj a jeho indikátory, ako je celková a jadrová inflácia, ale aj vývoj cien v sektore služieb. Zvyšovanie sadzieb tak nemusí byť na konci. Americká centrálna banka Fed včera ponechala kľúčové sadzby bez zmeny po ich desaťmesačnej bezprecedentnej sérii zvyšovania.

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

ECB tiež zvýšila prognózu celkovej aj jadrovej inflácie a znížila prognózu ekonomického rastu. Naša spoločná európska mena po zvýšení sadzieb posilnila voči doláru asi o pol percenta na najvyššiu úroveň od polovice mája.

Zdroj: ECB, Bloomberg

O mam

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices