Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Eurokomisia navrhla úpravu rozpočtu EÚ, 50 miliárd určila na podporu Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok požiadala členské štáty EÚ, aby zmobilizovali ďalších 50 miliárd eur na podporu Ukrajiny v priebehu nasledujúcich štyroch rokov. EÚ v polovici plynutia sedemročného rozpočtu prehodnocuje výdavkové priority a reaguje na najnovšie výzvy a krízy, informuje spravodajca TASR.

Šéfka EK pred novinármi v Bruseli uviedla, že 50-miliardová finančná rezerva umožní EÚ upraviť finančnú podporu Ukrajine podľa najnovšieho vývoja situácie. Revízia rozpočtu EÚ na obdobie 2024 – 2027 je potrebná na vykrytie finančných medzier najmä následkom pandémie koronavírusu a vojny na Ukrajine. EK chce Kyjevu pomôcť kombináciou grantov a pôžičiek. V tomto roku vyčlenila na vládne výdavky Ukrajiny 18 miliárd eur, celkovo už venovala 30 miliárd eur na podporu Ukrajiny od spustenia ruskej invázie. EÚ finančnú podporu podmieňuje reformami na ukrajinskej strane najmä v oblasti súdnictva, boja proti korupcii a oligarchom, čo má zároveň pomôcť Kyjevu na integračnej ceste do EÚ.

Von der Leyenovej návrh musia odobriť členské krajiny a prichádza pred veľkou darcovskou konferenciou v Londýne pre povojnovú obnovu Ukrajiny. Svetová banka v marci odhadla dlhodobé náklady na obnovu Ukrajiny na viac ako 380 miliárd eur.
V rámci revízie svojho dlhodobého rozpočtu EK žiada od členských krajín aj ďalších 15 miliárd eur na riešenie imigrácie a 10 miliárd eur na dotovanie kľúčových priemyselných odvetví v snahe posilniť európsku konkurencieschopnosť a odolnosť jej ekonomiky.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Týždenník Politico upozornil, že viaceré členské krajiny nie sú naklonené takýmto rozpočtovým úpravám. So zvýšením spoločného rozpočtu v rámci bežiaceho programového obdobia musí súhlasiť všetkých 27 členských krajín.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices