Peter Mišík, štátny zástupca MZVaEZ SR. PHOTO TASR - Jaroslav Novák

P. Mišík: Rozširovanie EÚ bude výzvou pre členské krajiny, ale tiež veľkou príležitosťou

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Mišík sa 21. – 22. júna 2023 zúčastnil na neformálnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti v Štokholme.

Švédske predsedníctvo Rady Európskej únie (EÚ) zameralo diskusiu na výmenu názorov ohľadne zmien, ktoré bude potrebné uskutočniť v sektorálnych politikách, inštitucionálnom nastavení či rozpočte EÚ, aby sa rozšírená Únia stala fungujúcou realitou „Slovensko je dlhodobým podporovateľom rozšírenia Únie. Vnímame ho ako príležitosť pre väčší priestor stability, bezpečnosti a demokracie v Európe. Na druhej strane sme si však vedomí, že ďalšie rozšírenie sa nezaobíde bez zmien fungovania EÚ, ktoré sa dotknú všetkých členských krajín vrátane Slovenska. Viesť diskusiu o týchto zmenách je preto nevyhnutné,“ uviedol štátny tajomník P. Mišík.

Počas rokovania Európska komisia prezentovala svoje hodnotenie pokroku dosiahnutého zo strany Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska pri plnení odporúčaní, ktoré sú podmienkou otvorenia prístupových rokovaní (v prípade Ukrajiny a Moldavska) či udelenia kandidátskeho štatútu (v prípade Gruzínska). „Napriek prebiehajúcej vojenskej agresii Ukrajina napreduje v napĺňaní odporúčaní stanovených Európskou komisiou. Spustenie prístupových rokovaní podporíme po splnení všetkých siedmych odporúčaní. Dúfam, že sa tak stane už čoskoro,“ dodal P. Mišík s tým, že rovnaký postup presadzujeme aj v prípade Moldavska a Gruzínska.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Rozširovanie EÚ nás robí silnejšími

Najsilnejšia frakcia Európskeho parlamentu, Európska ľudová strana, má za sebou dôležitý kongres pred európskymi voľbami. …

Consent choices