Srbsko - Kosovo. PHOTO: PHOTO: © European Union 2018

Borrell: Lídri Srbska a Kosova nepokročili pri riešení napätia

Lídri Srbska a Kosova nedosiahli vo štvrtok na krízových rozhovoroch pod záštitou Európskej únie pokrok pri zmierňovaní napätia ohľadom svojich hraníc. Podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella sa zhodujú na potrebe predčasných volieb v atmosfére obáv z návratu k otvoreného konfliktu. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AP.

„Myslím si, že obaja lídri chápu závažnosť situácie,“ povedal Borrell po stretnutiach s kosovským premiérom Albinom Kurtim a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Tí s ním na pozvanie EÚ viedli v Bruseli separátne rokovania, osobne sa však stretnúť odmietli. Borrell spresnil, že obe strany si odlišne vykladajú „príčiny a tiež fakty, následky a riešenia“.

Napätie znova vypuklo v máji po tom, ako kosovská polícia obsadila budovy miestnej samosprávy v severnom Kosove, kde tvoria Srbi väčšinu populácie. Cieľom bolo umožniť, aby sa úradov ujali etnicky albánski starostovia zvolení v komunálnych voľbách, ktoré kosovskí Srbi bojkotovali. Srbsko uviedlo svojich vojakov na hraniciach s Kosovom do najvyššej pohotovosti v čase, keď došlo k zrážkam medzi kosovskými Srbmi na jednej strane a kosovskou políciou i mierovými silami KFOR pod vedením NATO na strane druhej. NATO vyslalo do oblasti posily. Minulý týždeň vybuchli pri staniciach kosovskej polície na severe Kosova tri omračujúce granáty, zatiaľ čo kosovskí Srbi pokračovali v protestoch pred budovami samospráv.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Borrell pripomenul, že EÚ opakovane vyzýva Belehrad a Prištinu, aby pomohli obnoviť pokoj a vrátili sa k rokovaciemu stolu. „Všetko, čoho sme boli dosiaľ svedkami, bol pravý opak,“ vyhlásil. Za pozitívne označil zhodu na potrebe nových volieb v severnom Kosove i podrobnej diskusie o možnostiach a krokoch, ako ich dosiahnuť.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices