motorizmus, benzin
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Analytik Gábriš z ČSOB: Pohonné hmoty sa vyvíjali zmiešane. Ropa prudko klesá

Ceny pohonných hmôt sa v 24. týždni vyvíjali zmiešane. Benzíny zlacneli, nafta zdražela. Cena za jeden liter najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu podľa meraní ŠÚSR klesla o -0,25 %. Benzín s oktánovým číslom 98 za týždeň zlacnel o -0,39 %. Cena 95-ťky klesá tretí týždeň za sebou a 98-čky druhý týždeň. Naopak, motorová nafta zdražela medzitýždenne o 0,70 %, a to potom, čo predchádzajúce dva týždne jej cena klesala. Zároveň sa jej cena dostala najvyššie za posledných sedem týždňov.

Pohonné látky ako celok v predchádzajúcom mesiaci máj medzimesačne zlacneli o -2,6 %. V júni to podľa dosiaľ zverejnených údajov zatiaľ vyzerá na rast. Máme však pred sebou ešte dva týždne na zverejnenie ďalších údajov. A na základe aktuálneho vývoja cien ropy sa črtá o čosi lepšia perspektíva (viac nižšie). V medziročnom porovnaní boli májové ceny pohonných látok o viac než 15 % nižšie (graf nižšie). Aj ostatný pohyb cien za posledné týždne však stále znamená, že ceny sú v 24. týždni medziročne nižšie o 17 % pri 95-ťke a o 23 % pri motorovej nafte. Pred rokom boli totiž pohonné látky výrazne drahšie.

Ako vyzerá výhľad do ďalšieho týždňa? Ceny ropy prudko klesli. Takže by to mohlo pohnúť smerom dole aj cenami na domácich čerpacích staniciach. Severomorská ropa typu Brent (graf nižšie) klesla za týždeň o 4,1 % pod hranicu 73 dolárov za barel. V eurovom vyjadrení to bolo o niečo menej kvôli tohto týždňovému  oslabeniu eura. Ale aj tak je pokles značný a predstavuje zhruba 3,5 %. Rovnakým smerom zamierila aj americká ľahká ropa WTI, ktorá klesla do piatkového poludnia v dolároch o zhruba 5 %.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Ceny ropy spadli po tom, čo americká centrálna banka Fed naznačila pokračovanie vo zvyšovaní sadzieb v najväčšej ekonomike sveta. Okrem toho tento týždeň zvyšovali úroky Bank of England, Norgesbank, švajčiarska SNB aj turecká centrálna banka. Nedávno tiež zvýšila úroky ECB a naznačila rovnaký krok v budúcnosti. Centrálne banky sa všade vo svete snažia zraziť inflačné tlaky. Zároveň však silnejú obavy zo spomalenia ekonomického rastu v budúcnosti, na čo reagujú aj ceny ropy. Na zastavenie prepadu nestačilo ani nedávne rozhodnutie skupiny OPEC o znížení ťažby čierneho zlata. Motoristi sa tak minimálne teraz na začiatku letnej sezóny môžu tešiť na pravdepodobne blížiace sa zlacňovanie.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: ŠÚSR

O mam

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt pokračujú v opatrnom poklese

Ceny pohonných látok sa v týždni končiacom 11. júnom mierne znížili. Benzíny s oktánovým číslom …

Consent choices