graf
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

ECB: Inflácia v eurozóne je tvrdohlavá a mzdy predstavujú riziko

Inflácia v eurozóne je vysoká. Na to, aby klesla, bude možno potrebné dlhé obdobie vysokých úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB), čiastočne aj pre mimoriadne napätý trh práce. Uviedli to v stredu dvaja nemeckí predstavitelia ECB. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ECB v minulom roku zdvihla úrokové sadzby spolu o 4 percentuálne body a sľúbila ich ďalšie zvýšenie v júli, keďže môže trvať až do roku 2025, kým sa tempo rastu spotrebiteľských cien vráti späť na 2 %. „Inflácia je pre mňa ako nenásytné zviera a musíme proti tomuto veľmi chamtivému zvieraťu bojovať,“ povedal na konferencii šéf Bundesbanky Joachim Nagel. „Ako bojovníci proti inflácii musíme byť veľmi tvrdohlaví, pretože aj inflácia je tvrdohlavá,“ skonštatoval. Nagel už predtým uviedol, že zvyšovanie úrokových sadzieb ECB sa možno v lete neskončí, čo naznačuje, že v septembri by mohlo dôjsť k ich ďalšiemu nárastu.

Členka predstavenstva ECB Isabel Schnabelová na rovnakom podujatí zase upozornil na riziko, že rast miezd by mohol podporiť rast cien, čím by sa spustila ťažko prelomiteľná špirála zvyšovanie miezd a cien. „Trh práce je tak neuveriteľne silný,“ povedala Schnabelová. „Pomer voľných pracovných miest k nezamestnaným je na historickom maxime. To, samozrejme, zvyšuje vyjednávaciu silu pracovníkov,“  Poznamenala tiež, že zdravé ziskové marže absorbujú väčšinu mzdového tlaku v tomto roku, ale nikde nie je dané, že firmy neprenesú vyššie mzdy na spotrebiteľov. Podľa nej existuje riziko mzdovej špirály, preto musia byť predstavitelia ECB veľmi pozorní a tieto faktory sledovať.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Trhy plne ocenili júnové zvýšenie sadzieb a tiež záväzok ECB k ďalšiemu takémuto kroku. Nagel v tejto súvislosti skonštatoval, že by bola chyba vzdať sa príliš skoro.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

F. Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov začiatkom júna

Najnovšie údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových …

Consent choices