Olaf SCHOLZ, nemecký kancelár. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

O. Scholz: Azylové pravidlá dokazujú schopnosť EÚ prekonať vnútorné rozdiely

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok podporil plány Európskej únie na vytvorenie nového systému udeľovania azylu na jej vonkajších hraniach, ktoré členské štáty predbežne schválili začiatkom júna. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

„Ide o historickú dohodu, pretože ukazuje, že EÚ môže prekonať rozdiely aj v tých najkontroverznejších otázkach,“ povedal kancelár. Dodal, že nový systém odbremení Nemecko, ktoré bolo hlavnou európskou destináciou prevažne nekontrolovanej migrácie v rámci schengenského priestoru. Scholz uznal, že Nemecko muselo urobiť kompromisy pri prijímaní prísnejších pravidiel v záujme jednoty a akcieschopnosti EÚ.

Nemecká vláda v rámci vyjednávaní o azylovej politike presadzovala postup, podľa ktorého by boli rodiny s deťmi oslobodené od nových pravidiel. V záujme kompromisu s ostatnými štátmi sa EÚ tejto požiadavky musela vzdať. Existujúci systém podľa Scholza nefunguje. Nemecký kancelár vyzval, aby Európsky parlament dohodu schválil pred voľbami, ktoré sa uskutočnia budúci rok. Ako pripomína DPA, je možné, že europoslanci dohodu ešte pred schválením pozmenia.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Žiadatelia o azyl pochádzajúci z krajín, v ktorých je miera schválených žiadostí o azyl nižšia ako 20 percent, majú byť podľa nového systému spracovávaní 12 týždňov mimo hraníc EÚ. Zároveň musia zostať v prísne kontrolovaných prijímacích zariadeniach, kým sa ich žiadosti preskúmajú. Tí, ktorých žiadosti o azyl budú zamietnuté, budú okamžite poslaní späť.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Nemecký kancelár Olaf Scholz varoval v sobotu pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu (EP) pred …

Consent choices