bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /Demokrati, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Bilčík vedie misiu do Londýna, cieľom je zápas s dezinformáciami a hybridnými hrozbami

Vladimír Bilčík (EPP / Demokrati) v pondelok vycestoval do Londýna, kde ako spravodajca Osobitného výboru EP pre zahraničné zasahovanie (ING2) vedie sedemčlennú europoslaneckú misiu, ktorej cieľom je posilniť európsku spoluprácu v zápase s dezinformáciami a hybridnými hrozbami v pobrexitovom období. 

„Európsky parlament si jasne uvedomuje hrozby, ktorým čelí od tretích krajín. Autoritárske režimy na čele s Ruskom a Čínou majú záujem oslabovať nielen Európsku úniu a jej inštitúcie, ale aj jednotlivé členské štáty. Potrebujeme byť voči týmto zahraničným zásahom odolnejší. Aj preto sme dnes práve v Londýne. Cieľom našej misie je bližšie sa oboznámiť s opatreniami, ktoré Veľká Británia prijala, aby ochránila svoj parlament a ďalšie inštitúcie pred zásahmi z tretích krajín a hybridnými hrozbami,“ povedal Vladimír Bilčík, ktorý europarlamentnú misiu do Londýna vedie. V rámci nej sa členky a členovia delegácie stretnú s poslancami Dolnej snemovne a Snemovne lordov i zástupcami britskej exekutívy, ktorí pripravovali nové pravidlá a štandardy pre bezpečnejšie fungovanie britských verejných inštitúcií.

Bilčík zdôraznil bezprecedentnú skúsenosť Veľkej Británie s brexitom, ktorý sa udial aj pre zasahovanie Ruska do vnútorného fungovania krajiny. „Keď náš výbor získal mandát vypracovať návrh opatrení, ako ochrániť naše inštitúcie, uvažovali sme, koho skúsenosti môžu byť pre našu prácu užitočné. Zhodli sme sa na Veľkej Británii, kde bol výsledok referenda o zotrvaní v EÚ unesený v Roku 2016 práve kvôli dezinformáciám a aj nekalému zasahovaniu zo strany Ruska, čo napokon viedlo k brexitu. Britský parlament prijal náležité opatrenia, o ktorých sa počas stretnutí so zástupcami parlamentu a exekutívy plánujeme dozvedieť čo najviac. Našou misiou tiež vysielame politický signál, že aj potom, ako Spojené kráľovstvo odišlo z EÚ, vieme a chceme úzko spolupracovať pri ochrane demokratických inštitúcií,“ ozrejmil Bilčík.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Europoslanec je tiež presvedčený, že krokmi, ktoré Veľká Británia robí v boji proti dezinformáciám a zahraničnému zasahovaniu, sa môžeme inšpirovať aj na Slovensku. „Slovensko je jedným z terčov zahraničného zasahovania. Rusko má veľký záujem naštrbiť zahraničnopolitickú orientáciu našej krajiny ako jedného z najbližších spojencov Ukrajiny. Musíme urobiť maximum, aby sme pred septembrovými voľbami zabezpečili na Slovensku férovú a slobodnú kampaň. Môžeme sa veľa naučiť aj od spojencov vo Veľkej Británii,“ uzavrel Bilčík.

Bilčík je spravodajcom záverečnej správy Osobitného výboru pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií a pre posilnenie integrity, transparentnosti a zodpovednosti v Európskom parlamente. Tento výbor so skratkou ING2 dostal rozšírený mandát pripraviť opatrenia pre väčšiu ochranu europoslaneckej práce pred nekalými zahraničnými vplyvmi po minuloročnom škandále Katar Gate, kedy boli niektorí európski poslanci z frakcie socialistov obvinení z podplácania výmenou za zlepšovanie medzinárodného obrazu o Katare.

Záverečná správa ING2 prináša odporúčania pre Európsky parlament, ako sa brániť proti korupcii a pred nebezpečnými zásahmi z tretín krajín. V pléne europarlamentu sa o tejto správe bude hlasovať v júli.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices