Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. PHOTO: MZVaEZ SR

Wlachovský: Rada Európy pomohla Slovensku pri integrácii do európskych štruktúr, význam trvá dodnes

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský 30. júna 2023, pri príležitosti 30. výročia vstupu Slovenska do Rady Európy, vyzdvihol prínos tejto medzinárodnej organizácie európskych štátov pri demokratizácii východnej Európy po páde Železnej opony. Pomoc Rady Európy pre Slovensko na ceste k európskej integrácii označil za nezastupiteľnú.

„Pred tridsiatimi rokmi to bola podpora pri konsolidácii demokracie, ľudských práv či posilňovaní odolnosti našich štátnych inštitúcií. Dnes spolupracujeme napríklad aj v oblasti boja proti rasizmu a nenávistným prejavom, ochrane menšín či podpore slobody médií. Aj pre vyznávanie a podporu týchto ideálov v Rade Európy nie je miesto pre členov, ktorí flagrantne porušujú medzinárodné právo,“ uviedol M. Wlachovský a pripomenul vlaňajšie jednomyseľné vylúčenie Ruskej federácie z Rady Európy pre jeho vojenskú agresiu proti Ukrajine.

Šéf slovenskej diplomacie pri téme Ruskom vyvolanej vojny proti Ukrajine ocenil postoj Rady Európy. Jej prioritou totiž ostáva pokračujúca podpora napadnutej krajiny aj s ohľadom na vyvodzovanie zodpovednosti. M. Wlachovský súčasne pripomenul vytvorenie Registra škôd, ktorý označil za prvý krok k odškodneniu obetí. Pri tomto úsilí prisľúbil plnú podporu Slovenska.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

K základným záväzkom členských štátov Rady Európy, ktorá vznikla v roku 1949, patrí povinnosť prijať princípy právneho štátu, rešpektovať ľudské práva a základné slobody všetkých osôb. Rada je dnes uznávanou medzinárodnou inštitúciou v ľudskoprávnej oblasti, iniciátorkou systému európskych dohovorov, ale aj diskusným politickým parlamentným fórom predstaviteľov rôznych strán a občianskych združení.

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices