Európsky parlament, Brusel. PHOTO: red.

Tento týždeň v EP: Sankcie, migranti, Ukrajina, Spojené kráľovstvo a taxonómia

Výbory Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň zaoberať postihmi za neuplatňovanie sankcií – aj v súvislosti s vojnou na Ukrajine, a nedávnym stroskotaním lode s migrantmi pri gréckom pobreží.

Europoslanci budú diskutovať aj o nových kritériách pre hospodárske činnosti, ktoré majú prispievať k environmentálnym cieľom EÚ, spolu s ukrajinskými kolegami sa zúčastnia na schôdzi Parlamentného výboru pre pridruženie EÚ – Ukrajina a  s britskými poslancami sa stretnú na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia pre partnerstvo EÚ – Spojené kráľovstvo.

Ukrajina: postihy za porušovanie sankcií v krajinách EÚ

 Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) bude vo štvrtok hlasovať o návrhu smernice, ktorá by mala stanoviť minimálne pravidlá pre všetky členské štáty EÚ týkajúce sa spoločného vymedzenia trestných činov a postihov za porušenie či obchádzanie sankcií Únie – napríklad za nezmrazenie finančných prostriedkov či neuplatnenie zákazu cestovania do EÚ. Súčasťou navrhovaných postihov sú tresty odňatia slobody pre jednotlivcov či finančné pokuty pre firmy.

Stroskotanie lode s migrantmi pri gréckom pobreží: rozprava

Poslanci z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú vo štvrtok diskutovať s podpredsedom Európskej komisie Margaritisom Schinasom, komisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johansson a výkonným riaditeľom Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Hansom Leijtensom o nedávnom stroskotaní lode s migrantmi pri gréckom pobreží.

Taxonómia: financovanie udržateľných projektov

Výbory EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) a hospodárske a menové veci (ECON) budú vo štvrtok diskutovať s komisárkou pre finančné služby Mairead McGuinness o novom súbore kritérií taxonómie EÚ pre hospodárske činnosti, ktoré významne prispievajú k jednému alebo viacerým environmentálnym cieľom nesúvisiacim so zmenou klímy. Parlament a Rada (ministrov) EÚ budú mať štyri mesiace na prípadné vetovanie návrhu z dielne Európskej komisie.

Stretnutia poslancov s ukrajinskými a britskými kolegami

Poslanci Európskeho parlamentu sa v stredu a vo štvrtok v Bruseli stretnú so svojimi ukrajinskými kolegami počas 15. schôdze Parlamentného výboru pre pridruženie EÚ – Ukrajina, aby spolu prediskutovali najdôležitejšie aspekty bilaterálnych vzťahov medzi EÚ a Ukrajinou a ich parlamentnej dimenzie.

Viac..  Horizont Európa: 1,25 miliardy eur na podporu špičkového výskumu

V pondelok a v utorok sa poslanci EP stretnú v Bruseli aj so svojimi britskými náprotivkami v rámci tretieho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia pre partnerstvo EÚ – Spojené kráľovstvo. Zákonodarcovia by sa mali venovať otázkam súvisiacim s Radou pre partnerstvo, spoločnému úsiliu Spojeného kráľovstva a Európskej únie v oblasti podpory Ukrajiny a vzájomnej spolupráci v oblasti obchodu a priemyslu – vrátane reakcie na zákon USA o znižovaní inflácie. Utorkové zasadnutie parlamentného zhromaždenia zaháji predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola svojím prejavom. 

Príprava na plenárne zasadnutie

Poslanecké kluby sa tento týždeň budú venovať prípravám na plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční v dňoch 10. – 13. júla v Štrasburgu. Na programe schôdze by mali byť rozpravy a hlasovania napríklad o nariadení o obnove prírody, o európskom akte o čipoch či o ochrane novinárov a aktivistov pred neopodstatnenými žalobami a zneužívaním súdnych konaní (anti-SLAPP smernica).

Poslanci budú diskutovať a hlasovať aj o rozširovaní dobíjacích staníc pre osobné a nákladné vozidlá a o ekologickejších námorných palivách. Venovať sa budú aj novým cieľom energetických úspor a prísnejším pravidlám v oblasti priemyselných emisií.

Parlament bude hlasovať aj o konečných správach svojich osobitných výborov. Správa poslanca Vladimíra Bilčíka (EPP, SK) a poslankyne Nathalie Loiseau (RE, FR) sa zameriava na ochranu demokratických inštitúcií a integrity EP, správa poslankyne Dolors Montserrat (EPP, ES) sa venuje skúsenostiam získaným počas pandémie ochorenia COVID-19.

Poslanci tiež prediskutujú závery ostatného zasadnutia Európske rady, tzv. samitu EÚ, ktorý sa uskutočnil v dňoch 29. a 30. júna v Bruseli.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices