Vysoký predstaviteľ/podpredseda Komisie Josep Borrell. PHOTO: © European Union

Čína zrušila návštevu šéfa diplomacie EÚ

Čína zrušila návštevu šéfa zahraničnej politiky Európskej únie Josepa Borrella v Pekingu, plánovanú na budúci týždeň. Oznámila to v utorok hovorkyňa EÚ, informuje TASR na základe agentúry AFP.

Borrell mal rokovať s čínskym ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom po tom, ako aprílovú návštevu musel odvolať vzhľadom na nákazu covidom. „Čínski partneri nás informovali, že zvažované termíny budúci týždeň už nie sú možné a teraz musíme hľadať alternatívy,“ uviedla hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Lídri členských štátov EÚ minulý týždeň na summite v Bruseli podporili stratégiu zníženia závislosti EÚ od Číny v oblasti kľúčových technológií a komponentov. EÚ však zdôrazňuje, že sa nechce úplne „odpojiť“ od druhej najväčšej ekonomiky sveta.
Vzťahy s Čínou budú podľa EÚ záležať aj na tom, ako bude pristupovať k vojne na Ukrajine. Únia vyzvala Peking, aby využil vplyv na Moskvu s cieľom zastaviť ruskú inváziu.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Štáty EÚ pri svojich rôznych hospodárskych a politických záujmoch dlhodobo nenachádzajú jednotný postoj k Číne. USA naliehajú, aby zaujali tvrdšiu líniu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices