Foto: ÚV SR

COVID-19: Europarlament prijal plán lepšej pripravenosti na budúce zdravotné krízy

Europarlament chce vzhľadom na budúce výzvy posilniť Európsku zdravotnú úniu a odolnosť národných systémov zdravotnej starostlivosti.

Počas uplynulého roku Osobitný výbor Európskeho parlamentu pre pandémiu ochorenia COVID-19 (COVI) pracoval na analýze o vplyve krízy, kde zhodnotil účinnosť opatrení EÚ a členských štátov a pripravil konkrétne odporúčania na riešenie nedostatkov v reakcii na pandémiu. Po utorkovej rozprave Parlament v stredu správu prijal 385 hlasmi za, 193 bolo proti a 63 sa zdržalo hlasovania. Poslanci načrtli jasný plán budúcich opatrení v štyroch hlavných oblastiach: zdravie, demokracia a základné práva, sociálny a hospodársky vplyv a globálne aspekty súvisiace s pandémiou.

Medzi kľúčové návrhy patrí posilnenie strategickej autonómie EÚ v oblasti liekov, transparentnosť spoločného obstarávania a silnejší parlamentný dohľad na úrovni EÚ aj na vnútroštátnej úrovni nad právnymi predpismi týkajúcimi sa núdzových situácií. Poslanci tiež požadujú, aby EÚ čo najlepšie využila finančné prostriedky na obnovu s cieľom posilniť jednotný trh. Okrem toho chcú, aby sa na globálnej úrovni dosiahol väčší súlad s medzinárodnou zmluvou o pandémiách, ktorá sa v súčasnosti pripravuje.

Podrobné odporúčania sú k dispozícii tu.

Vyhlásenia spravodajkýň

Predsedníčka výboru COVI Kathleen Van Brempt (S&D, BE) uviedla: „Náš výbor dôkladne zhodnotil priebeh pandémie a jej vplyv na EÚ. Ukázalo sa, že Európa potrebuje nielen nástroje na vypracovanie dlhodobých politík s jasnými cieľmi a plánmi, ale musí byť tiež pripravená konať rýchlo, účinne a v záujme každého Európana. Európska únia musí zároveň dôkladne zhodnotiť svoju úlohu v celosvetovej reakcii na pandémiu a viac ako kedykoľvek predtým sa zaviazať k medzinárodnej spolupráci a solidarite, najmä s partnermi z krajín globálneho Juhu. Teraz je na Európskej komisii, aby prijala naše odporúčania a predložila návrhy na vytvorenie EÚ, ktorá bude odolnejšia voči krízam a budúcim zmenám.“

Spravodajkyňa výboru COVI Dolors Montserrat (EPP, ES) vyhlásila: „Správa výboru COVI je výsledkom dialógu, konsenzu a dôslednosti. Reakcia EÚ na pandémiu bola príkladná pri zabezpečovaní vakcín, fondov NextGenerationEU a príprave na budúce núdzové situácie v oblasti zdravia. Úniu musíme ďalej posilňovať, aby sme chránili našich zdravotníckych pracovníkov, aby sme nezanedbali žiadnu chorobu a aby sme pomohli najzraniteľnejším členom spoločnosti. Musíme podporiť výskum, bojovať proti falošným správam a kybernetickým útokom a vytvoriť konkurencieschopný farmaceutický sektor, ktorý posilní strategickú autonómiu EÚ v oblasti zdravia.“

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Súvislosti

V marci 2022 Parlament zriadilOsobitný výbor pre pandémiu ochorenia COVID-19: získané skúsenosti a odporúčania do budúcnosti (COVI). Výbor hodnotil nielen vplyv na systémy zdravotnej starostlivosti a očkovaciu kampaň, ale aj širší sociálno-ekonomický dosah, vplyv na právny štát a demokraciu a medzinárodnú reakciu na pandémiu. Zorganizoval dôkladný konzultačný proces prostredníctvom série verejných vypočutí,seminárov a služobných ciest priamo na mieste, v rámci ktorých si vymenil názory s odborníkmi, politikmi z inštitúcií EÚ a medzinárodných organizácií, epidemiológmi, ministrami zdravotníctva, farmaceutickými spoločnosťami, zdravotníckymi pracovníkmi a výskumníkmi.

Prijatím tejto správy Parlament reaguje na očakávania občanov, pokiaľ ide o posilnenie odolnosti systémov zdravotnej starostlivosti a konkurencieschopnosti EÚ a zabezpečenie rovnakého prístupu k zdravotnej starostlivosti pre všetkých, ako sa uvádza v návrhoch 8 ods. 3, 8 ods. 4, 8 ods. 6, 10 ods. 2 a 12 ods. 12 Správy o konečnom výsledku Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices