Vakcína covid. PHOTO: © European Union 2020

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava vakcíny spoločnosti BioNTech-Pfizer reaguje na nové varianty COVID-19, informuje spravodajca TASR.

EK spresnila, že upravená vakcína je povolená pre dospelých a deti od polroka. V súlade s predchádzajúcimi odporúčaniami Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) by dospelí a deti od piatich rokov, ktorí potrebujú očkovanie, mali dostať jednu dávku bez ohľadu na ich predošlé očkovanie proti COVID-19.

Povolenie pre uvedenie Comirnaty XBB.1.5 na trh EÚ prichádza po prísnom hodnotení EMA v rámci mechanizmu zrýchleného hodnotenia. EK schválila upravenú vakcínu v rámci zrýchleného postupu, aby sa členské štáty EÚ mohli včas pripraviť na jesenné a zimné očkovacie kampane. Stratégia EÚ pre vakcíny naďalej zabezpečuje, aby členské štáty mali prístup k najnovším autorizovaným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 v množstvách potrebných na ochranu zraniteľných častí populácie a na riešenie epidemiologického vývoja vírusu.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Spoločnosť BioNTech-Pfizer prispôsobila vakcínu tak, aby bola zameraná na aj na kmeň XBB.1.5. a upravená vakcína by mala zvýšiť pásmo imunity proti súčasným dominantným a vznikajúcim variantom tohto vírusu.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EIB, EK a Gatesovci chcú každoročne ochrániť 370 miliónov detí pred detskou obrnou

Európska komisia, Európska investičná banka a Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov oznámili založenie nového finančného …

Consent choices