wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Europoslanec Wiezik: Zvíťazila vízia zelenej budúcnosti

Europarlament dnes schválil Nariadenie o obnove prírody (Nature Restoration Law), ktoré je jedno z opatrení Európskeho zeleného dohovoru (EU Green Deal) a významným spôsobom podporuje obnovu ekosystémov a biodiverzity v členských štátoch.

K dnešnému hlasovaniu v pléne Európskeho parlamentu sa vyjadril aj europoslanec Michal Wiezik (PS/RE): „Schválenie nariadenia je zásadným krokom, keď sa od ochrany životného prostredia posúvame k obnove dôležitých ekosystémov. Teší ma, že nakoniec v pléne EP nezvíťazili krátkodobé záujmy bezohľadného politického boja, ale dlhodobá vízia zelenej budúcnosti. Bez obnovy ekosystémov, biodiverzity a ekosystémových služieb bude farmárstvo, lesníctvo či rybárstvo ohrozené kolapsom. Práve tomu sa snažíme týmto návrhom zabrániť. 

Aj keď je schválený návrh menej ambiciózny ako pôvodná verzia, považujem to za úspech, keďže sa podarilo parlamentu prelomiť snahu EPP a jej predsedu Webbera o likvidáciu návrhu ako celku. Z textu vypadol cieľ obnovy agrárnych ekosystémov, možnosti financovania obnovy z prostriedkov Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) a indikátory na báze mŕtveho dreva. Parlament však do trialógu s členskými krajinami vstupuje s jasnou víziou a cieľom nájsť spoločný postup pre obnovu prírody a podporu biodiverzity, čo je v záujme a v prospech nás všetkých.

Mimoriadne ma teší, že sme v zabezpečení tejto pozície spolu s kolegami, europoslancami, z Progresívneho Slovenska zohrali kľúčovú úlohu.“

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices